Fokozódik a feszültség Izrael északi határán

Egy ma napvilágot látott jelentés  szerint a Hezbollah síita terrorszervezet azt tervezi, hogy ha Izrael Dél-Libanonban megtorló akciókat végez, akkor Haifát, a következő lépésben pedig további városokat, köztük Tel-Avivot is megtámadja.

Miután az izraeli hadsereg bejelentette, hogy jóváhagyta a Dél-Libanon elleni támadás operatív terveit, a Hezbollah gyorsan tisztázta, hogy a síita terrorszervezet arra az eshetőségre is készül, ha Izrael hadat üzen északi szomszédjának – jelentette csütörtökön az Elnashra című libanoni lap.

A beszámoló szerint a Hezbollah azt tervezi, hogy megtámadja Haifát, ha Izrael kiterjeszti a harcokat, a következő lépésben pedig további városokat, köztük Tel-Avivot veszi célba.

„Nem véletlen, hogy Haifa is bekerült a jelenleg Dél-Libanonban zajló háború egyenletébe” – állította a libanoni médium. „Ezt a várost a Hezbollah célpontként jelölte meg a háború kiterjesztése esetén.

Ha az izraeliek nagyszabású katonai összecsapásba kezdenek… a Litanitól délre és északra fekvő területen, Haifa tényleges célpont lesz a Hezbollah számára”.

Elnashra továbbá utalt arra is, hogy a héten Haifa felett cirkált drón dokumentálta a haifai kikötő területén lévő célpontokat.

A libanoni lapban idézett források figyelmeztették Izraelt, hogy a Hezbollahnak vannak precíziós rakétái, amelyek képesek eltalálni ezeket a célpontokat.

„A felvételek bizonyítékul szolgáltak az izraeliek számára arra, hogy a Hezbollahnak adatbázisa van stratégiai fontosságú izraeli célpontokról”

– magyarázták a források, hozzátéve, hogy „nem ez volt a drón első megfigyelő útja, és nem is az utolsó. Ez azt jelzi, hogy a Hezbollahnak jól látja Izraelt, ami aggasztja az izraelieket”.

Az Elnashra által idézett források egy lehetséges forgatókönyvet mutattak be a háború első napjaira, amelynek során Haifát és Tel-Avivot támadnák.

„Ha Izrael döntést hoz a háború déli kiterjesztéséről, vagy nagyobb katonai műveletet indít délen, a Hezbollah az eszkaláció szintjének megfelelően fog reagálni, és a létfontosságú Haifa környéke lesz a célpontja hagyományos rakétákkal. A védelmi rendszerek megzavarása érdekében a szervezet egyidejűleg támadja majd a Vaskupolához és a Dávid Parittyája légvédelmi rendszerekhez kapcsolódó célpontokat.

Izrael légvédelme közvetlen találatoknak lesz kitéve, ahogyan az már korábban is megtörtént. A következő szakaszban a Hezbollah több tucat nagy robbanófejjel ellátott precíziós rakétát fog kilőni meghatározott célpontokra Haifa kikötőjében és környékén” — írja a The Jerusalem Post.

A Hezbollah Ciprust is megfenyegette, ha az segít Izraelnek

A libanoni terrorszervezet vezetője azt hangoztatta, hogy amennyiben Izrael „háborút indít”, semmilyen hely nem lesz biztonságban rakétáitól.