Több százan is meghaltak a hőség miatt a mekkai zarándoklaton

Több százan haltak meg az idei hadzs zarándoklat során Szaúd-Arábiában az extrém hőség miatt, közölték a szaúdi hatóságok. Sokan halott szerettük földi maradványainak kiadását követelik.

Szaúd-Arábia nem kommentálta a zarándoklat során a hőség közepette bekövetkezett halálesetek számát és nem közölte az elhunytak halálának okát sem. Emberek százai álltak azonban sorba a mekkai Al-Muaisem negyedben lévő sürgősségi komplexumnál, hogy megpróbáljanak információt szerezni eltűnt családtagjaikról.

Az iszlám szerint minden muszlim vallású embernek legalább életében egyszer el kell zarándokolnia Mekkába, az iszlám szent városába és részt kell vennie az ottani szertartáson.

Egy interneten keringő lista szerint legalább 550 ember halt meg idán az ötnapos hádzs alatt. Egy névtelenségét kérő orvos az Associated Pressnek nyilatkozva elmondta, hogy a felsorolt nevek hitelesnek tűnnek. Az orvos és egy másik, szintén névtelenséget kérő tisztviselő azt mondta, hogy szerintük legalább 600 holttest van az elsősegélyt nyújtó épületben.

A halálesetek nem ritkák a hádzs alkalmával, amely egyes években akár több, mint 2 millió embert vonz Szaúd-Arábiába. A zarándoklat története során voltak már tömegverekedések és járványok is.

A hádzsra minden évben több százezer zarándok érkezik jövedelmű országokból, „akik közül sokan közülük kevés, vagy egyáltalán nem részesültek a zarándoklat előtti egészségügyi ellátásban” – áll a Journal of Infection and Public Health áprilisi számában megjelent cikkben. Fertőző betegségek terjedhetnek az összegyűlt tömegek között, akik közül sokan egész életükben az utazásra spóroltak, sokan idősek, akiknek már meglévő egészségügyi problémáik vannak – tette hozzá a lap.

Idén azonban az átlagosnál jelentősen magasabb a halálesetek száma, egyes országok, mint Jordánia és Tunézia jelezte, hogy sok állampolgárukról tudják, hogy meghaltak a zarándoklat során.

A szaúdi Nemzeti Meteorológiai Központ szerint kedden a hőmérséklet elérte a 47 Celsius-fokot Mekkában és a környékén lévő szent helyeken.

A mekkai nagymecsetnél a hőmérséklet hétfőn elérte az 51,8 Celsius-fokot.

A szaúdi hatóságok szerint idén több, mint 1,83 millió muszlim végezte el a hádzsot, köztük több mint 1,6 millió zarándok 22 országból, valamint mintegy 222 ezer szaúdi állampolgár.

Már az ENSZ is kimondta: Nincs, és nem is volt éhínség Gázában!

Megdőlt a hónapok óta hangoztatott narratíva.