Kitört a járvány: Tömegesen pusztulnak a tengeri sünök a Vörös-tengerben

A Tel-Avivi Egyetem kutatói azonosítottak egy kórokozót, amely a Vörös-tengerben tömegesen pusztítja a tengeri sünöket. Arra figyelmeztetnek, hogy az Indiai-óceánra való átterjedése az egész bolygó korallzátonyait fenyegeti – írja a Zsido.com.

A tengeri sünök a korallokon tenyésző algákkal táplálkoznak, így ők a zátonyok „kertészei”. Eltűnésük óriási hatással lehet a már most is veszélyeztetett víz alatti ökoszisztéma természetes egyensúlyára. A tudósok először tavaly azonosították a járványt Eilatnál, itt majdnem teljesen eltűntek a tengeri sünök.

Azóta a Vörös-tengeren át az Indiai-óceánra is átterjedt, és a helyi jelenségből világméretű járvánnyá vált, sehol nincsenek biztonságban a zátonyok.

Izrael 3D nyomtatással mentené meg a korallzátonyokat

Egy tengerbiológusokból és tervező mérnökökből álló izraeli csoport olyan bioműanyagból és kerámiából készült korallokat készített, amelyek új életet hozhatnak a pusztuló korallzátonyokba.

A kutatók úgy vélik, hogy a járvány 2022 decemberi kezdete óta a Vörös-tengerben élő tengeri sünök nagy része kipusztult, világszerte ismeretlen számú élőlény tűnt el.

„Ez egy egyre súlyosbodó ökológiai válság, amely soha nem látott mértékben fenyegeti a korallzátonyok stabilitását.

Úgy tűnik, az általunk 2023-ban Eilatban azonosított tömeges pusztulás a Vörös-tenger mentén és azon túl is elterjedt, Ománban, sőt, egészen az Indiai-óceánban lévő Réunion szigetéig”

– mondta Dr. Omri Bronstein, a kutatás vezetője. A kórokozót a víz hordozza, és nagyon rövid idő alatt hatalmas területeket képes megtámadni.

Ritka arab-zsidó összefogás a korallokért

Svájc bevonásával különleges tudományos együttműködés jött létre arab és zsidó kutatók között a Vörös-tenger korallzátonyainak tanulmányozására.