Izrael 3D nyomtatással mentené meg a korallzátonyokat

Egy tengerbiológusokból és tervező mérnökökből álló izraeli csoport olyan bioműanyagból és kerámiából készült korallokat készített, amelyek új életet hozhatnak a pusztuló korallzátonyokba.

Ezri Tarazi ipari mérnök vezeti azt a tervező csapatot, amely nemrég a The Design Journal-ban publikálta a korallzátonyok megmentésével kapcsolatos tervét. A csapat örömére mindössze egy hét leforgása alatt halak költöztek a Vörös-tengerben elhelyezett bioműanyag és kerámia korall kreációikba. A munkáról a No Camels oldal készített összefoglalót.

A bolygó korallzátonyai nagyon rossz állapotban vannak. A klímaváltozás, a szennyezés és a turisták kártékony tevékenysége mellett számtalan oka lehet a pusztulásuknak.

Ausztrál korallzátony Fotó: Wikimedia Commons/Toby Hudson

A világon mindenütt próbálnak olyan korallokat tervezni, amelyekkel rehabilitálni tudják a zátonyokat. Franciaországtól kezdve Ausztráliáig cégek tucatjai használ 3D nyomtatókat, hogy betonból és polilaktid műanyagból készült virágállatokat készítsenek.

Israeli researchers 3D-print artificial corals to create home for Red Sea marine life

Israeli marine biologists and designers from the Technion, Ben-Gurion University of the Negev and the Interuniversity Institute Eilat are using 3D printing t…

Az izraeli projekt azért különleges, mert ők az elsők, akik bioműanyagot és kerámiát használnak, valamint a megoldásaik halakra gyakorolt vonzerejével is kísérleteznek. A csoport egyik tagja így nyilatkozott a NoCamelsnek: „Mi nem pusztán mesterséges zátonyt nyomtatunk, hanem megpróbáljuk megérteni a korall összetett szerkezetét is”.

A csapat munkája két részből áll. Először is a műanyag verziót helyezik el a tengerben, majd ha kikísérletezték, hogy melyik vonzza magához a halakat, akkor kicserélik a műanyag korallokat kerámiára. A mérnökök bíznak benne, hogy a technológia segítségével újra életre kellhet a tengeri világ.

16 különböző korallt nyomtattak eddig, hogy megtudják, melyiket kedvelik legjobban a halak. A tervezők szerint korlátlan lehetőséggel bír a 3D design.

Tarazi szerint az esztétikus kerámia korallok akár turistalátványossággá is válhatnak: „Ha sikerül a kísérlet, és egy éven belül gyarapodásnak indul a környezet, azután az lenne a célunk, hogy egy hatalmas nyomtatott kertet építsünk a víz alatt”.