Aggasztó: Az arab izraeliek 15 százaléka szeretné, ha a Hamász irányítaná Gázát

Az arab izraeliek 14,7 százaléka úgy véli, hogy a háború után a Hamász terrorcsoportnak kellene tovább kormányoznia Gázát, ami szöges ellentétben áll Jeruzsálem egyik legfontosabb háborús céljával – derül ki a Tel Aviv-i Egyetem Moshe Dayan Közel-Keleti és Afrikai Tanulmányok Központjának szerdán bemutatott tanulmányából. Ez körülbelül 308 700 izraeli állampolgárt jelent a mintegy 2,1 millió izraeli arab lakosságból.

Ezzel szemben az arab izraeliek mintegy 8,4 százaléka szerint Izraelnek kellene kormányoznia a Gázai övezetet a háború után, amely szerdán a 257. napjába lépett.

A megkérdezettek többsége, 58,5 százaléka szerint más palesztin csoportoknak kellene kormányozniuk Gázát: a válaszadók mintegy 24,4%-a szerint a helyi szerveknek kellene irányítaniuk, 19,4% szerint pedig a Palesztin Hatóságnak kellene kormányoznia, majd a Hamász következik 14,7%-kal.

A válaszadók 34,4%-a szerint a háború után egy külső, nem palesztin szervnek kellene kormányoznia Gázát.

Egy nemzetközi erő a preferált megoldás 19,4%-os támogatottsággal, míg 8,4% Izraelt és 6,5% arab államokat választott.

További fontos eredmények közé tartozik, hogy az arab izraeliek közel háromnegyede arról számolt be, hogy a háború alatt kevéssé érezte magát biztonságban.

Az arab-izraeli lakosság több mint fele – 51,6% – azt állítja, hogy az izraeli-Hamász háború közös sorsérzetet keltett.

A sorsközösség érzése minden vallás követői között többségben van: A muszlimok 51,4%-a, a drúzok 62,5%-a és a keresztények 61,2%-a.

A felmérés szerint az arab izraeliek számára az erőszak és a bűnözés az első számú probléma.

A nagy többség (68,6%) támogatja, hogy egy arab politikai párt csatlakozzon a következő választások után létrejövő kormánykoalícióhoz.

A felmérést reprezentatív mintán végezték, 502 18 év feletti állampolgárt kérdeztek meg — számol be a JNS.

A Hezbollah Ciprust is megfenyegette, ha az segít Izraelnek

A libanoni terrorszervezet vezetője azt hangoztatta, hogy amennyiben Izrael „háborút indít”, semmilyen hely nem lesz biztonságban rakétáitól.