Kiderült miért nem jutnak el a segélyszállítmányok a gázai lakosokhoz

A Gázai övezetben uralkodó háborús ködben virágzik Gázában a cigaretta-csempészet és fekete piac — adja hírül a Wall Street Journal.

Mivel a háború óta az egekbe szöktek a dohányárak a tengerparti övezetben, a terroristák és a csempészek is jól jövedelmező üzletet látnak a dohánykereskedelemben. Azonban, mivel a napi több száz, segélyt szállító teherautó veszélyezteti a virágzó üzletet, a kamionok komoly veszélynek vannak kitéve, a legtöbbje nem mer belépni az övezetbe mélyére félve a csempészek és a terroristák támadásaitól.

A jelentés szerint a cigarettát a humanitárius segélyszállító teherautókon keresztül csempészik a háború sújtotta Gázába, amelyet főként az ENSZ személyzetben dolgozó cinkosok juttatnak oda. Miután átjutottak az ellenőrzésen, és Gázában vannak, a segélyszállító teherautókat a csempészek és más bűnözők egyaránt célba veszik, akik meg akarják kapni a szállítmányokba rejtett cigarettát.

Egyetlen cigaretta akár 25 dollárért (kb. 9 100 Ft) is elkelhet Gázában

– írja a neves amerikai lap -, így a csempészet rendkívül jövedelmező.

Az izraeli offenzíva május eleji rafahi kezdete előtt a cigarettát nagyrészt a Gáza és Egyiptom közös határán lévő rafahi átkelőn keresztül csempészték be – teszi hozzá a jelentés -, de miután az átkelőt az egyiptomiak határozatlan időre lezárták, a bűnözők az Izrael határán lévő Kerem Shalom átkelő felől kell boldoguljanak.

Az erőszakos támadások következtében a jelentések szerint több mint 1 000 teherautónyi segélyszállítmány rekedt az átkelő gázai oldalán, és még a célba érkező áruknál is fennáll a raktárakat megtámadó bűnözők általi kifosztás veszélye.

„Ez azzal fenyeget, hogy aláássa mindazt, amit próbálunk tenni” – mondta egy ENSZ-tisztviselő a Wall Street Journal-nak.

Már az ENSZ is kimondta: Nincs, és nem is volt éhínség Gázában!

Megdőlt a hónapok óta hangoztatott narratíva.