„Zsidóbarát párt” – Le Penre szavazna a legendás nácivadász

Franciaországban a nácivadászként ismertté vált ügyvéd, Serge Klarsfeld Marine Le Pen jobboldali Nemzeti Tömörülés pártjával kapcsolatos kijelentéseivel keltett feltűnést.

Klarsfeld az LCI televíziónak adott szombati interjújában a közelgő parlamenti választásokra való tekintettel beszélt arról, hogy Macron elnöki mandátumának lejárta után, amennyiben indul az elnökválasztáson, szívesen szavazna Le Penre.

A 88 éves Klarsfeld szerint a Nemzeti Tömörül megváltozott, és már a zsidók oldalán áll. Klarsfeld egy ideje már ezt az álláspontot képviseli.

Az Nemzeti Tömörülés támogatja a zsidókat és Izrael államot, és ebből a szempontból egy zsidóbarát pártra szavazna

– magyarázta Klarsfeld, aki ugyanakkor azonban azt is elmondta, hogy a választókerületében a közelgő választáson szokása szerint egy centrista pártra fog szavazni.

A francia Baloldali Párt jelenlegi Izrael-ellenes politikáját Klarsfeld úgy kommentálta, hogy az „határozottan zsidóellenes”. Más pártok, például a szocialisták is antiszemitizmussal vádolják egyébként a Baloldali Pártot. A pártnak a gázai háborúval kapcsolatos álláspontja volt az oka a baloldali összefogás felbomlásának a francia Nemzetgyűlésben (ennek ellenére a baloldali pártok most ismét baloldali szövetséggel akarnak indulni a választásokon.)

Macron döntött: Kitiltották az izraelieket a párizsi fegyverkiállításról

A francia hatóságok szerint „a feltételek már nem megfelelőek ahhoz, hogy izraeli cégeket fogadjanak”.

Serge Klarsfeld Bukarestben született egy romániai zsidó családban, amely még a második világháború kitörése előtt vándorolt be Franciaországba. Apját 1943-ban az SS letartóztatta Nizzában egy Alois Brunner által elrendelt razzia során. Klarsfeld apját az auschwitzi koncentrációs táborba deportálták, ahol brutálisan meggyilkolták.

A fiatal Serge-t a franciaországi zsidó humanitárius szervezet, az Œuvre de secours aux enfants által működtetett zsidó gyermekotthonban gondozták, míg édesanyja és nővére a francia földalatti ellenállás segítették.

Klarsfeld és német felesége, Beate bujkáló náci bűnözők leleplezésével foglalkoztak, ezért „nácivadászok” néven váltak ismertté. Az 1970-es években például ők kutatták fel a kegyetlensége miatt „Lyon mészárosának” hívott, Bolíviában bujkáló Gestapo-főnököt, Klaus Barbit. Simon Wiesenthal mellett Klarsfeldék a legismertebb nácivadászoknak számítanak.

Macron úr izraeli kettős mércéje

A francia elnök cinikusan már megint Izraelt ítéli el, ahelyett, hogy a saját háza táján sepregetne. Vélemény.