Gallant: Franciaország Izraellel szembeni politikát folytat

Joav Gallant védelmi miniszter kizárja, hogy Izrael csatlakozzon az Emmanuel Macron francia elnök által támogatott kezdeményezéshez, amelynek keretében Franciaország, az Egyesült Államok és Izrael kapcsolattartó csoportot hozna létre, amely a Hezbollah libanoni székhelyű, Irán által szponzorált terrorcsoporttal Izrael északi határán eszkalálódó feszültségek enyhítésén dolgozna.

„Miközben mi igazságos háborút vívunk, megvédve népünket, Franciaország ellenséges politikát folytat Izraellel szemben” – áll Gallant nyilatkozatában. „Ezzel Franciaország figyelmen kívül hagyja a Hamász által izraeli gyermekek, nők és férfiak ellen elkövetett atrocitásokat”.

„Izrael nem lesz részese a Franciaország által javasolt háromoldalú keretnek” – írja a védelmi miniszter.

Gallant nyilatkozatára azt követően került sor, hogy Macron tegnap bejelentette, hogy a három ország megállapodott abban, hogy együttműködve fokozzák az erőfeszítéseket a Párizs által az év elején előterjesztett, a Hamász október 7-i dél-izraeli mészárlása óta húzódó konfliktus de-eszkalációját célzó útiterv előmozdítására.

A francia hatóságok a múlt hónapban a Gázai övezetben zajló háború miatt egyre több felhívást fogalmaztak meg az Izraelnek történő fegyvereladások korlátozására és az izraeli védelmi vállalatoktól való elidegenítésre, és megtiltották az izraeli védelmi cégeknek, hogy kiállítsanak a világ egyik legnagyobb védelmi vásárán.

Ez a döntés napokkal azután született, hogy a Gázai övezet legdélebbi városában, Rafahban a Hamász két vezető terroristáját célzó izraeli csapás tüzet okozott egy menekült palesztinoknak otthont adó komplexumban, több állítólagos civil életét követelve, kiváltva Franciaország és más országok felháborodását.

Gallant megjegyzése kisebb belpolitikai vihart váltott ki Izraelben a kormány más tisztviselőivel, akik közül többen elítélték a védelmi miniszter nyilatkozatát.

„Az Izrael és Franciaország között fennálló nézeteltéréseken túlmenően a Franciaország elleni kijelentések helytelenek és helytelenek” – írják a külügyminisztérium egyes magas rangú tisztségviselői.

A külügyminisztérium rámutat, hogy Franciaország „aktív szerepet” vállalt Izrael védelmében az iráni drón- és rakétatámadással szemben áprilisban.

„A háború kezdetétől fogva” – mondják a diplomaták – „Franciaország egyértelmű elítélő és szankciós álláspontot képvisel a Hamász ellen, és agresszív álláspontot képvisel mindenben, ami az EU-ban Irán és annak rakéta- és drónprojektje elleni szankciókkal kapcsolatos, és partner volt a NAÜ kormányzótanácsának döntésében, amely az iráni atomprogram elleni szankciós folyamat előmozdításáról döntött”.

A külügyminisztérium hozzáteszi, hogy a francia hatóságok erőteljesen küzdenek az antiszemitizmus ellen és védik az ottani zsidókat.

Macron úr izraeli kettős mércéje

A francia elnök cinikusan már megint Izraelt ítéli el, ahelyett, hogy a saját háza táján sepregetne. Vélemény.