Biden: A Hamász az akadálya a megállapodásnak

A Hamász akadályozza a tűzszüneti megállapodást – mondta Joe Biden amerikai elnök újságíróknak a G7-ek ülését követően Olaszországban, mert a terrorcsoport továbbra is ragaszkodik olyan módosításokhoz, amelyeket amerikai és izraeli tisztviselők kivitelezhetetlennek tartanak — írja a The Jerusalem Post.

„Egy olyan megközelítést terjesztettem elő, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa, a G7-ek és az izraeliek is támogattak” – mondta Biden, miközben utalt arra a három lépésből álló tűzszüneti javaslatra, amelyet először május 31-én mutatott be az amerikai vezetés.

„A legnagyobb akadályt eddig az jelenti, hogy a Hamász nem hajlandó aláírni, pedig az ajánlat nagyon hasonlít ahhoz, amit ők kezdeményeztek ” – mondta Biden, hozzátéve, hogy még nem tudni, hogy az alku megvalósul-e.

„Továbbra is nyomást fogunk gyakorolni” – fogalmazott az amerikai elnök, miközben a G7-ek találkozóján tartózkodott Olaszországban, ahol megvitatta a helyzetet Kanada, Japán, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország vezetőivel.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Hamász vezetőjét, Yayha Szinwar-t okolta a megállapodás elmaradásáért.

„Itt az ideje, hogy az alkudozásnak vége legyen, itt az ideje, hogy megkezdődjön a tűzszünet”

– jelentette ki Blinken.

Van „egy ember, aki valószínűleg valahol mélyen a Gázában a föld alatt, Szinwar úr, aki meghozza ezeket a döntéseket. Nos, ő viszonylag biztonságban van a föld alatt. Az emberek, akiket állítólag képvisel, minden nap szenvednek. Tehát ha az ő érdekeiket tartja szem előtt, akkor el fog jutni arra a következtetésre, hogy lezárja ezt az alkut”

– tette hozzá az amerikai diplomácia vezetője.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó elutasította a Hamász azon kísérletét, hogy úgy állítsa be a helyzetet, hogy ők elfogadták a megállapodást, és Izrael utasította el azt.

„Úgy gondolom, hogy a Hamász állítása, miszerint ők elfogadták a javaslatot olyan mértékben, ahogyan ezt nyilvánosan állítják, nem helytálló”

– mondta Sullivan újságíróknak.

A Hamász egyik magas rangú vezetője csütörtökön a Reutersnek azt állította, hogy a Hamász által kért változtatások „nem jelentősek”. A módosítások között kiemelte azt a követelést, hogy válasszanak ki egy listát 100 olyan palesztinról, akik hosszú büntetéssel rendelkeznek, és akiket szabadon engednének az izraeli börtönökből.

A javaslatból kizárták a 100 hosszú büntetéssel rendelkező foglyot, és a szabadon bocsátást csak azokra a foglyokra korlátoznák, akiknek 15 évnél rövidebb büntetésük van hátra – mondta a Hamász tisztségviselője.

Több jelentés szerint a Hamász módosító indítványai ragaszkodnak ahhoz az eredeti követeléshez, hogy Izraelnek a megállapodás kezdetén írásban bele kell egyeznie a háború befejezésébe és az IDF kivonulásába Gázából.

A Biden által ismertetett javaslat az állandó tűzszünet kérdését a megállapodás második szakaszára hagyta. Lényegében mintegy 33 – humanitárius esetnek minősített – túsz szabadon bocsátását cseréli ki hat hét alatt, cserébe a harcok ideiglenes leállításáért, valamint a palesztin biztonsági foglyok és terroristák izraeli börtönökből való kiszabadításáért. A második lépésben az IDF kivonulna a Gázai övezet lakott területeiről.

A Hamász módosításai szerint – amelyek részleteit az Al-Majallah egyiptomi honlapon csütörtökön tették közzé – az említett, szakaszosan megvalósuló tűzszünetről és kivonulásról már a kezdetektől fogva megállapodás születne, így az első fázis átkerülne a második fázisba.

Izraelnek az első fázisban ki kellene vonulnia „a Philadelphi-folyosóból, a Wadi-Gáza, a Netzarim tengelyből és a kuvaiti körforgalomból” is – áll az al-Madzsallah által ismertetett Hamász-módosításban. A Hamász azt is követelte, hogy az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom mellett Kína, Oroszország, Törökország és az ENSZ legyen a megállapodás garanciavállalója. Az utóbbi két ország a megállapodás fő közvetítője.

A Hamász módosításaiban szereplő további követelések között szerepel a Gázába való beutazásra vonatkozó minden korlátozás feloldása, már a második szakaszban, valamint az, hogy 50 sebesült Hamász-harcos elhagyhassa a Gázai övezetet orvosi kezelésre. Sullivan újságíróknak elmondta, hogy

az Egyesült Államok „aktívan dolgozik azon, hogy a Hamász által előterjesztett javaslatok alapján kialakítson egy továbblépési lehetőséget. Úgy gondoljuk, hogy ez lehetséges”.

Aggasztó fejlemény: Izraelt megkerülve köthetnek túszalkut a terroristákkal

Az amerikai kormányzat fontolgatja, hogy alkut ajánl a Hamásznak.