Magyarországot dicsérte a Jewish News Syndicate főszerkesztője

Magyarország kormányát megvetik a liberálisok. De Budapest Izrael egyetlen igazi szövetségese az Európai Unióban, és amíg Orbán Viktor van hatalmon, az ottani zsidók biztonságban vannak- írja a Budapestre látogató Jonathan S. Tobin.

Tobin szerint amilyen rossz a helyzet az Egyesült Államokban, ahol az elit egyetemek kampuszai a Hamász támogatásának melegágyai lettek, olyan rossz a helyzet Európában. Nem csak arról van szó, hogy a nyugat-európai kormányok ellenzik Izrael katonai hadműveleteit, és a Biden-kormányzattal egyetértésben igyekeznek megakadályozni a Hamász vereségét. Spanyolország, Norvégia és Írország úgy döntött, hogy a palesztinokat a terrorizmusukért jutalmazza azzal, hogy hivatalosan elismeri az államiságukat. Sőt, a baloldaliak és a politikai iszlám támogatóinak vörös-zöld szövetsége olyan helyzetet teremtett, amelyben a zsidó közösségek az egész kontinensen ostrom alatt érzik magukat. Sokan úgy döntenek, hogy nem viselnek vallási jelképeket, például kipát és Dávid-csillagot, mások pedig levették az egykor az otthonukra erősített mezuzákat.

„De Magyarországon nem ez a helyzet”

– írja az amerikai zsidó lap főszerkesztője, aki arra buzdít mindenkit, hogy töltsön el egy hetet ebben a kelet-európai országban, ahogy ő is tette. Tobin meglepve tapasztalta, hogy a palesztin terrort támogató tüntetéseknek nyoma sincs, szerint „ez olyasmi, ami most Amerikában elképzelhetetlen lenne”.

„Ennek az az oka, hogy a magyar kormány betiltotta a Hamász-párti tüntetéseket, amelyeket az antiszemitizmus nyílt megnyilvánulásának és a közrend veszélyeztetésének minősítették”

– jegyzi meg.

Tobin leírja, hogy amit a liberális és ortodox zsidókkal, valamint nem zsidókkal folytatott beszélgetései során tapasztalt, hogy a budapesti zsidó közösség olyan módon érzi magát biztonságban, ami Londonban, Párizsban vagy Berlinben nem elképzelhetetlen.

„Ha Magyarországra látogatsz, senki nem mondja meg, hogy ne viselj kippát vagy Dávid-csillagot nyilvánosan. Az ortodox zsidók nem ritkák a magyar főváros utcáin, és úgy viselkednek, mintha nem kellene attól tartaniuk, hogy megtámadják őket a hitük miatt.”

Hoppácska: Lehetséges amerikai alelnökjelölt járt Budapesten

Nikki Haley családjával járt Magyarországon.

A JNS főszerkesztője hozzáteszi, hogy mindeközben a magyar kormány a zsidó állam legjobb barátja Európában:

Budapest Jeruzsálem egyetlen megbízható szövetségese az Európai Unión belül, mindig készen áll arra, hogy megzavarja az EU Izrael-ellenes intézkedéseit.

Tobin szerint ha tudni akarjuk, miért élhetnek Magyarországon a zsidók biztonságban, szemben olyan nemzetekkel, mint Nagy-Britannia és Franciaország, amelyeket sokan sokkal demokratikusabbnak tartanak, a válasz Orbán bevándorlási politikájában rejlik. Az, hogy Budapesten nincs olyan vörös-zöld szövetség, amely tüntetők tömegeit tudja az utcára küldeni, hogy megfélemlítse mind a kormányt, mind a zsidókat – mint Londonban és Párizsban -, az azért van, mert ott nincs olyan nagyszámú muszlim bevándorló közösség, amely kultúráját és antiszemita nézeteit igyekszik ráerőltetni új otthonára.

A főszerkesztő dicsérte a magyarországii vallásos zsidó élet reneszánszát, amelyet jelentős részben a „Chábád-Lubavics mozgalom briliáns erőfeszítéseinek” tulajdonít. Tobin megjegyzi, hogy még a liberális zsidók is azt mondták neki, megértették, hogy Orbán Viktor a fő oka annak, hogy az antiszemitizmus kordában van tartva Magyarországon, és biztonságban vannak.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Magyar felmenői voltak a Gázában hősi halált halt izraeli parancsnoknak

Arnon Zmora édesanyja éppen Budapestre készült, amikor fia életét veszítette a túszok kimentése közben.