Izrael ellenes lobbizásba kezdett George Clooney

George Clooney Oscar-díjas színész a múlt hónapban felhívta Joe Biden amerikai elnök egyik legfőbb tanácsadóját, hogy kifejezze aggodalmát amiatt, hogy az elnök bírálta a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) izraeli vezetők elleni eljárását – az ügyben felesége, Amal Clooney is részt vett -, írja a Wall Street Journal a beszélgetést ismerő három személyre hivatkozva.

A WSJ szerint Clooney felvette a kapcsolatot Steve Ricchettivel, az elnök tanácsadójával, hogy megbeszélje vele Biden álláspontját, miután az ICC ügyészei elfogatóparancsot kértek Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Joáv Gallant védelmi miniszter ellen. Clooneyt különösen zavarta az, hogy Biden a „felháborító” szót használta ICC döntése után.

A színészt az is zavarta, hogy a Biden-kormányzat kezdeti nyitottsága alábbhagyott az ICC szankcióinak bevezetésére, amelyeken a felesége is dolgozott

– mondták a források

Amal Clooney nemzetközi emberi jogi ügyvédnő korábban közölte, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság felkérte őt, hogy segítsen az ügyészség nyomozásában. Feladata a feltételezett háborús bűnökre vonatkozó bizonyítékok felülvizsgálata és jogi elemzések készítése volt. A nyilatkozat, amelyet a férjével közösen alapított emberi jogi szervezet, a Clooney Foundation for Justice adott ki, megjegyezte, hogy a csoport jogi megállapításai „egyhangúak” voltak.

„Nem fogadom el, hogy bármely konfliktus a törvény hatókörén kívül kerüljön, sem azt, hogy bármely elkövető a törvények felett álljon” – írta a libanoni származású Amal Clooney.

„Ezért támogatom azt a történelmi lépést, amelyet a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyésze tett, hogy igazságot szolgáltasson az Izraelben és Palesztinában elkövetett atrocitások áldozatainak”.”

Botrány: Lelepleződtek az izraeli vezetés letartóztatását sürgető ügyvédek

A Jewish Chronicle rántotta le a leplet a Nemzetközi Büntetőbíróságon Izraelt befeketítő ügyvédekről.

Clooney hívása alig néhány héttel azelőtt történt, hogy június 15-én Los Angelesben a tervek szerint részt vesz Biden újraválasztási kampányának adománygyűjtő rendezvényén. Clooney aggodalmai visszhangot keltettek Biden környezetében: egyes tisztségviselők attól tartottak, hogy a híres színész esetleg visszalép a fontos adománygyűjtő esttől, amelyen Barack Obama volt elnök, Jimmy Kimmel műsorvezető és Julia Roberts színésznő is részt vesz.

Biden újraválasztási kampánya hetekkel ezelőtt hirdette meg az adománygyűjtő-lottót a támogatói számára: a nyertesek egy Los Angelesbe szóló utat kapnak, ahol találkozhatnak Obamával, Clooneyval és Robertsszel az eseményen. A források szerint Clooney továbbra is tervezi, hogy részt vesz az adománygyűjtésen.

Clooney régóta támogatja a demokrata jelölteket és ügyeket. 2020-ban több mint 500 ezer dollárt adományozott Biden kampányának, és társszervezője volt egy virtuális adománygyűjtésnek, amelyen 7 millió dollár jött össze.

Világbotrány: Egyszerre kértek elfogatóparancsot Izrael és a Hamász vezetésére

Megdöbbentő bejelentést tett Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze.