Összefogott az ország: Ezrek ajánlottak fel veséjüket az izraeli veteránnak

Október hetedikén, a gázai terroristák betörésének napján Ávicháj Moula századparancsnok súlyosan megsérült egy kézigránát felrobbanásakor. Bár életét sikerült megmenteni, a veséi felmondták a szolgálatot.

Moulának sürgősen donorra volt szüksége. A somroni Jichár településen élő Éjtán Áviner éppen akkortájt határozta el, hogy felajánlja egyik veséjét egy arra rászorulónak. Az orvosi vizsgálatok kimutatták, hogy tökéletesen illenek egymáshoz, így létrejöhetett az életmentő szervátültetés – írja a Zsido.com.

„Bár már korábban is eljátszottam a veseadományozás gondolatával, a háború kitörésekor döntöttem el, hogy itt az idő a cselekvésre”

– mesélte Éjtán. Elhatározása a legjobbkor született meg, mert az orvosok 3400 embert vizsgáltak meg, amikor a megfelelő donort keresték Ávicháj számára, de senki sem felelt meg annyira az elvárásoknak, mint ő.

A sikeres operációk előtt a két férfi és családjaik a kórházban találkoztak egymással.

Ávicháj édesanyja, Osznát elérzékenyülve ölelte át Éjtán feleségét, Nechámá Leát.

„Nagyon hálás vagyok, mert visszaadjátok nekem a fiamat. Szavakkal ki sem lehet fejezni, hogy mit is érzek. Köszönöm, amit értünk tesztek”

– mondta Osznát.

A számok nem hazudnak: az IDF világbajnok a sebesült katonák kimentésében

Már a NATO és más szövetséges hadseregek is érdeklődnek a rekordokat döntögető izraeli titok iránt.

„Nagyszerű érzés, hogy jót tudok tenni valaki mással. Életet adok Ávicháj számára, aki így továbbra is boldog lehet felesége és gyermekei körében, és további gyermekeknek adhat majd életet. Mindenképpen élni akartam ezzel a lehetőséggel. Ávicháj számtalan zsidó életét mentette meg, amikor harcba szállt a terroristák ellen, most pedig az ő életét kell megmenteni” – mondta Éjtán.

„Az, hogy háromezernél is többen jelentkeztek donornak, elképesztő dolog. Ez mutatja meg igazán Izrael népének nagyságát”

– tette hozzá felesége.

A beavatkozás előtt Ávicháj egy szombati serleggel ajándékozta meg Éjtánt. „Ez emlékeztessen minden egyes kidus alkalmával arra, hogy milyen jó cselekedetet hajtottál végre” – mondta, majd megáldotta a műtőbe induló férfit.

Istennek hála mindkét operáció sikeres volt és már el is bocsájtották mindkettőjüket a kórházból, hogy otthon lábadozhassanak.

Vadonatúj technológiával mentik meg a sebesült izraeli katonák életét

Már több mint 13 ezer izraelit – civileket és katonákat – láttak el október hetedike óta az izraeli kórházakban.