Népirtással vádolja Izraelt a háborúpárti orosz elnök

„Ami jelenleg Gázában történik válaszul az Izrael elleni terrortámadásra, egyáltalán nem hasonlít háborúra. A polgári lakosság teljes kiirtásához hasonlít” – mondta Putyin egy szentpétervári sajtótájékoztatón, miközben magáért a háborúért az Egyesült Államokat tette felelőssé.

„Ez a polgári lakosság valamiféle teljes megsemmisítése”

– tette hozzá az orosz elnök.

Moszkva úgy véli, hogy a gázai háború „az Egyesült Államok politikájának eredménye” – jelentette ki Putyin. Az orosz elnök szerint Washington „monopolizálta az izraeli-palesztin konfliktust”, és „félrelökött minden korábban létrehozott eszközt” a kérdés megoldására.

„Talán valaki az amerikai kormányzatban azt hitte, hogy minél kevesebb vélemény van, annál több megállapodás érhető el”

– mondta Putyin. „De a gyakorlat megmutatta, hogy ez nem így van” – tette hozzá.

Ennek ellenére Putyin elmondta, hogy továbbra is fenntartja a reményt egy palesztin állam létrehozására, megjegyezve, hogy országa már Szovjetunió idején is elismerte Palesztinát államként.

„Oroszország nem fog vezető szerepet játszani ezekben az erőfeszítésekben, de hozzájárulhat.

A vezető szereplőknek itt a regionális szereplőknek, Egyiptomnak, Szaúd-Arábiának, Törökországnak és az Arab Ligának kellene lenniük”

– magyarázta, hozzátéve, hogy „az Egyesült Államoknak és Izraelnek is szerepet kell vállalnia”.

Nikki Haley: Oroszország hírszerzési információkkal segítette a Hamászt

Donald Trump lehetséges alelnöke szerint Irán, Kína és Oroszország is bűnrészes az október 7-én történtek miatt.

Az orosz elnök tehát nem ellenzi az amerikai részvételt a konfliktus kétállami megoldásának elérésében, „csak nem szabadna egyedül közvetítenie”.

„Együtt kell dolgoznunk, ahelyett, hogy megpróbálnánk monopolizálni a békefolyamatot” – mondta Putyin, aki szerint

„előbb-utóbb ez a monopolizáló az egyik fél oldalára áll, és az egész szétesik, ami olyan tragédiához vezet, mint amilyennek most tanúi vagyunk”.

„Megpróbáljuk megtenni, amit tudunk” – magyarázta, megjegyezve, hogy Moszkva humanitárius segélyt nyújtott a Gázai övezetnek, és a színfalak mögött segített az izraeli-orosz kettős állampolgárságú túszok szabadon bocsátásában.

Az Egyesült Államok nemrég egy háromlépcsős túszmegállapodás-tervet tett közzé, amely a fennmaradó 124 fogoly szabadon bocsátását és a gázai háború befejezését eredményezné. Washington szerint míg Izrael elfogadta a javaslatot, addig a Hamász továbbra sem.

Elemzés: Oroszország beállt a zsidó államot megtámadó Irán mögé

Az elmúlt napokban az orosz tisztviselők és állami médiumok éles kritikát fogalmaztak meg Izraellel szemben, és támogatásukról biztosították Iránt.

Lebuktak: Orosz ügynökök grafitizték össze a párizsi holokauszt-emlékművet

Moszkva tovább szítja a feszültséget az öreg kontinensen.