Sullivan: Izrael elfogadta a tűzszüneti tervet, a Hamásznál pattog a labda

Az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó szerint elképzelhető, hogy a Hamász a tűzszünet elfogadása helyett inkább a konfliktus folytatását választja.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó kedden arról számolt be, hogy az Egyesült Államok továbbra is várja a Hamász válaszát Biden elnök tűzszüneti javaslatára, amelyet a múlt pénteken ismertetett.

Az Air Force One fedélzetén újságíróknak nyilatkozva Sullivan hangsúlyozta a katari közvetítők kritikus szerepét a kommunikáció elősegítésében.

„Várjuk a Hamász válaszát” – mondta Sullivan, aki elismerte annak lehetőségét, hogy a Hamász a tűzszünet elfogadása helyett inkább folytatja a konfliktust.

„A Hamász dönthet úgy, hogy a háború, a szenvedés és az erőszak folytatódjon”

– jegyezte meg.

Sullivan a Hamászt „kegyetlen és brutális terrorcsoportnak” nevezte, de reményét fejezte ki, hogy végül a tűzszünetben látják a legjobb lehetőséget a háború befejezésére, a túszok visszatérésének biztosítására és a humanitárius segélyek beindítására.

Amerika három lépcsős békejavaslattal állt elő, de nem mindenkinek tetszik

Biden szerint minden félnek el kellene fogadnia a tervet, az izraeli jobboldal elégedetlen.

„A felelősség a Hamászt terheli, és a Hamászt terheli mindaddig, amíg hivatalos választ nem kapunk tőlük”

– jelentette ki.

Egy riporter felvetésére, miszerint Izrael és a Hamász is elutasította a javaslatot, Sullivan tisztázta, hogy Izrael elfogadta a tűzszüneti tervet.

„Az [izraeli] miniszterelnök saját tanácsadója mondta nyilvánosan, hogy elfogadták a javaslatot. Megerősítették, hogy elfogadták a javaslatot… [ez] egy olyan javaslat, amelyet Izrael korábban is elfogadott, és ma is elfogad” – magyarázta.

„A labda a Hamász térfelén van”.

Lesújtó hírt közölt az izraeli túszokról az IDF alezredese

„Nagyon átverték Izraelt” – mondta Jonathan Conricus, aki azt is elárulta, hogy „nem optimista”.