Amerika három lépcsős békejavaslattal állt elő, de nem mindenkinek tetszik

Joe Biden amerikai elnök pénteken a közel-keleti helyzetről tartott beszédében tolmácsolta a tűzszünetre és a túszok szabadon bocsátására vonatkozó legújabb izraeli javaslatot, és sürgette Izraelt és a Hamászt, hogy fogadják el azt.

Az izraeli javaslat, amelyet Katar továbbított a Hamásznak – árulta el Biden -, három szakaszt tartalmaz, amelyek közül az első

„hat hétig tartana … és magában foglalná a teljes tűzszünetet, az izraeli erők kivonását Gáza minden lakott területéről, számos túsz szabadon bocsátását, köztük nőkét, idősekét, sebesültekét, cserébe több száz palesztin fogoly szabadon bocsátásáért”.

A második fázisban

a Hamász szabadon kellene bocsássa az összes még élő izraeli túsz, köztük a férfi katonákat is, a Gázai övezetből való kivonulással együtt.

„Amíg a Hamász betartja vállalásait, az ideiglenes tűzszünet az izraeli javaslat szavaival élve az ellenségeskedések végleges beszüntetésévé válna” – tett hozzá Biden.

Ha a második fázisról szóló tárgyalások több mint hat hétig tartanának, a tűzszünet addig tart, amíg a tárgyalások folytatódnak – jelentette ki Biden.

A harmadik fázis magában foglalná

„a Gázai övezet újjáépítési tervét”, mondta az elnök, valamint az elhunyt túszok földi maradványainak hazaszállítását családjaiknak.

„Izrael népének tudnia kell, hogy ezt az ajánlatot saját biztonságának további veszélyeztetése nélkül elfogadhatják, mert az elmúlt nyolc hónapban sikerült a Hamászt elpusztítani” – mondta Biden.

„Ezen a ponton a Hamász már nem képes egy újabb október 7-ét végrehajtani” – állította az elnök.

„Nem veszíthetjük el ezt a pillanatot, a határozatlan idejű háborút egy ismeretlen fogalom, a teljes győzelem hajszolásával, a gazdasági, katonai, emberi és humán erőforrások elszívásával, és Izrael további elszigetelődésével a világban. Ez nem hozza haza a túszokat, ez nem hozza el a Hamász tartós vereségét, ez nem hozza el Izrael tartós biztonságát”.

„Olya emberként, aki egy életen át elkötelezett volt Izrael mellett, mint az egyetlen amerikai elnök, aki valaha is elment Izraelbe háború idején, aki éppen most küldte az amerikai erőket, hogy közvetlenül megvédjék Izraelt, amikor Irán megtámadta, arra kérem önöket, hogy lépjenek egy lépést hátra, gondolják végig, mi történik, ha ez a pillanat elveszik” – mondta. „Nem veszíthetjük el ezt a pillanatot”.

„Itt az ideje, hogy ez a háború véget érjen, és elkezdődjön a másnap” – hangsúlyozta Biden.

Egy magas rangú izraeli tisztviselő reagált Biden megjegyzéseire, és azt mondta:

„Gyenge beszéd – a Hamász győzelmét jelenti. Sajnos az elnök nem érti az itteni valóságot”.

A tűzszüneti javaslattal kapcsolatban az izraeli kormány radikális jobboldali, Itámár Ben Gvir és Betzalel Szmotrich által vezetett része komoly kritikát fogalmazott meg és a koalícióból való kilépéssel fenyegettek.

A pénzügy miniszteri tárca birtokosa, Betzalel Szmotrich elmondta: „Beszéltem a miniszterelnökkel, és világossá tettem neki, hogy nem leszek tagja egy olyan kormánynak, amely elfogadja a javasolt vázlatot és befejezi a háborút a Hamász megsemmisítése és az összes túsz visszatérése nélkül.

Nem fogunk beleegyezni a háború befejezésébe a Hamász elpusztítása előtt, sem abba, hogy a háború eddigi eredményei komolyan sérüljenek az IDF kivonulásával és a gázaiak visszatérésével a Gázai övezet északi részébe, és terroristák tömeges szabadon bocsátásával, akik visszatérnek, ne adj’ Isten, zsidókat gyilkolni”.

Hozzátette:

„Követeljük a harcok folytatását a Hamász megsemmisítéséig és az összes túsz visszatéréséig, egy teljesen más biztonsági valóság megteremtését Gázában és Libanonban, az összes lakos visszatérését az otthonába északon és délen, valamint hatalmas beruházást az ország ezen részeinek fejlesztésébe”.

Itámár Ben Gvir nemzetbiztonsági miniszter kijelentette, hogy „a ma közzétett megállapodás – a háború végét és a Hamász felszámolásának feladását jelenti.

Ez egy meggondolatlan alku, amely a terrorizmus győzelmét és Izrael állam biztonságát fenyegető veszélyt jelent. Egy ilyen alkuba való beleegyezés nem az abszolút győzelem – hanem inkább az abszolút vereség.

Nem fogjuk megengedni, hogy a háború a Hamász teljes felszámolása nélkül érjen véget”.

Hozzátette: „Ha a miniszterelnök végrehajtja a vakmerő alkut a ma közzétett feltételek szerint, ami a háború befejezését és a Hamász lemondását jelenti, pártunk feloszlatja a kormányt”.

Yair Lapid ellenzéki vezető erre reagált:

„Ben Gvir és Szmotrich fenyegetései a nemzetbiztonság, a túszok és az északi és déli lakosok elhanyagolása. Ez az ország történetének legrosszabb és leggondatlanabb kormánya. Ami őket illeti, legyen itt örökké háború, nulla felelősség, nulla irányítás, teljes kudarc”.

Azoknak, akik palesztin zászlót lengetnek Európában és Amerikában

Akiknek fogalmuk sincs az igazságról. Amichay Mihály Éva írása.