Diszkriminációval vádolja a Metát egy kirúgott palesztin mérnök

a close up of a cell phone with social icons

A Meta amerikai internetes óriásvállalat egy volt mérnöke beperelte a céget, mert szerinte azért bocsátották el munkahelyéről, mert segíteni akart a palesztin tartalmú Instagram-posztok háttérbe szorítását okozó hibák kijavításában.

Ferras Hamad palesztin származású amerikai mérnök 2021 óta dolgozott a Facebook, az Instagram és a WhatsApp közösségi oldalakat működtető multinacionális vállalat gépi tanulási csapatában, most azonban egy kaliforniai állami bíróságon diszkrimináció, jogtalan felmondás és egyéb jogsértés miatt perelte be a céget februári elbocsátása miatt.

Beadványában Hamad a palesztinokkal szembeni elfogultsággal vádolta a Metát, mondván hogy a vállalat törölte azokat a belső alkalmazotti levelezéseket, amelyekben gázai rokonaik halálát említették, és vizsgálatokat folytatott a palesztin zászló emoji használata miatt.

A cég a kereset szerint nem indított ilyen vizsgálatot az izraeli, vagy ukrán zászló emojikat hasonló kontextusban használó alkalmazottak esetében.

Hamad állítása szerint a Meta azután indított ellene vizsgálatot és bocsátotta el, miután jelezte hogy bizonyos palesztin személyek tartalmai csak jóval kisebb eléréssel jelennek meg a cég közösségi oldalain, vagy rossz kategóriába sorolták őket.

A Meta egyelőre nem reagált a Reuters megkeresésére, hogy kommentálja Hamad állításait.

„Szólásszabadság” működésben: A Facebook törölte a Neokohn oldalát!

Lapunk Facebook-oldala vasárnap reggel vált elérhetetlenné, miután a közösségi médiaóriás törölte azt.

Több „jogvédő csoport” már régóta hasonló kritikával illeti a vállalatot az Izraellel és a palesztinokkal kapcsolatos tartalmak moderálása miatt, beleértve egy Meta által megrendelt 2021-es külső vizsgálatot is.

A gázai háború kitörése óta a Metát már többen vádolták azzal, hogy „elnyomja a háborús területeken élő palesztinokat támogató megnyilvánulásokat” a közösségi platformjain.

Ezzel szemben, ahogyan arról lapunk is beszámolt, nemrég napokra elérhetetlenné vált lapunk Facebook oldala, ezzel egyidőben Köves Slomó, az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség Facebook oldala is.

A Meta, a Facebookot tulajdonló vállalat nem közölt indoklást egyik döntéshez sem, bár szerkesztőségünk feltételezése, hogy antiszemita indíttatásból történt feljelentésről lehet szó, hiszen lapunk egyértelműen kiáll Izrael önvédelemhez való joga és a palesztin terror elleni háború mellett, ez a nézőpont pedig az utóbbi időben egyre több progresszív, Izrael-ellenes aktivista ellenérzését is kiváltja.

Durvul a cenzúra: Izrael-párti Instagram-posztokat távolít el a Meta

Tegye fel a kezét, aki meglepődött…