Egyre valószínűbb: Zsidó nő lehet Mexikó következő elnöke

Egyelőre marginális szempont maradt Mexikóban, az elnökválasztásért folyó versenyben Claudia Sheinbaum zsidó származása, aki továbbra is vezeti a versenyt a felmérések szerint és esélyesen nyerheti meg az elnöki széket a vasárnap tartandó elnökválasztáson. Sheinbaum politikájának fő pontjai közt van a magas bűnözés elleni harc, a környezetvédelmi és bevándorlási politika, valamint a gazdaság.

Mexikóváros 61 éves volt polgármestere, Claudia Sheinbaum olyan stratégiát követett, amely „rejti” vallási hátterét, ugyanakkor nem tagadja azt – írta Pablo Majluf újságíró, aki zsidó, az Etcetera című újságban nemrég megjelent, a témáról szóló véleménycikkében.

Sheinbaum ritkán említi zsidó származását, de 2018-ban azt mondta, hogy „büszke” arra. Kijelentése nem kis figyelmet keltett zsidók és nem zsidók körében egyaránt egy olyan országban, ahol populista politika, erős katolikus hagyományok és az antiszemita nézetek nagy számban fordulnak elő.

Vicente Fox volt elnök és a mexikói jobboldal egyik szimpatizánsa például bocsánatkérésre kényszerült, amiért tavaly azt írta az X-en, hogy Sheinbaum és Xóchitl között „az egyetlen mexikói Xóchitl”, utalva Xóchitl Gálvezre, Sheinbaum fő riválisára a választásokon.

Francisco Ruiz Quirrín, a Primera Plana című ultrakonzervatív hetilap kolumnistája egy decemberi véleménycikkében Sheinbaum győzelmével kapcsolatban arra figyelmeztetett, hogy „a zsidó közösség hajlandó bármilyen nyomást gyakorolni, hogy befolyásolhassa egyikük politikai elkötelezettségét”.

Quirrín – helyesen – megjegyezte, hogy Sheinbaum nem lesz Mexikó első ilyen származású elnöke, még akkor sem, ha megválasztják. A zsidó gyökerekkel rendelkező korábbi mexikói elnökök közé tartozik Salinas de Gortari, aki nemrég zsidó származása miatt spanyol állampolgárságot is kapott, és valószínűleg az 1945-ben elhunyt Plutarco Elías Calle is rendelkezett zsidó gyökerekkel.

Úgy tűnik, hogy az antiszemitizmus felhasználására tett kísérletek Sheinbaum jelöltségének ártottak, de csak korlátozott hatást értek el. Az egyébként tudós Sheinbaum 11 és 22 pont közötti előnnyel vezet a baloldali-jobboldali koalíció támogatását élvező Gálvez üzletasszonnyal és szenátorral szemben.

Sheinbaum leghíresebb utalása a zsidóságára egy beszéd során történt, amelyet 2018-ban, Mexikóváros polgármestereként mondott egy zsidó közösségi rendezvényen. Ugyan nem nevezte magát zsidónak, de azt mondta, hogy mindkét szülője „zsidó származású”. Sok mexikói zsidóhoz hasonlóan ő is szekuláris családban nőtt fel.

„Vallás nélkül nőttem fel, akárcsak a szüleim, de egyértelműen a kultúrában”, amely – mint mondta – „körülvette őt”. A családja „minden zsidó ünnepet megünnepelt. Én pedig mexikóinak érzem magam.Mexikói vagyok, de nagyon büszke vagyok a származásomra” és a nagyszüleimre”

– mondta Sheinbaum.

Sheinbaum, a baloldali Morena párt vezetője és a hivatali idejét lejárató hivatalban lévő, baloldali populista elnök, Andrés Manuel López Obrador támogatott utódja, rendkívüli nyomás alatt áll, hogy véget vessen az ország hatalmas területein a szörnyű erőszakos kartellek törvénytelenségének. Ez kihat Mexikó és az Egyesült Államok kapcsolatára, ahol a kartellek illegális bevándorlásban való részvétele az amerikai választások egyik fő témája.

A május 19-i harmadik és egyben utolsó elnökjelölti vita során Sheinbaum azt mondta, hogy a „kábítószer elleni háború” meghirdetése „az egyik legszörnyűbb döntés” volt a közelmúlt mexikói történelmében, ugyanis az váltotta ki a folyamatos erőszakot, egyben megvédte Obrador döntését, hogy visszavágja Mexikónak az Egyesült Államokkal való együttműködését a kábítószerügyben.

Azt mondta, hogy bővítené a kormánya stratégiáját, amely szociális programokat kínál a fiataloknak a kartelleknek való munka alternatívájaként.

Azt is jelezte, hogy szeretne eltávolodni Obrador fosszilis tüzelőanyagoktól függő energiapolitikájától, és a megújuló energiaforrások felé kíván mozdulni.

A mexikói elnök kitart amellett, hogy zsidó kritikusa „hitlerista”

A mexikói kormány bevándorlás politikáját bírálta a zsidó újságíró.