Mexikó zsidó főpolgármesternője fölényesen vezet az elnökválasztási versenyben

Claudia Sheinbaum, a Mexikót kormányzó baloldali párt elnökjelöltje és a jelenlegi elnök közeli szövetségese most már várhatóan könnyedén megnyeri a 2024-es választást – derült ki egy szerdán közzétett közvélemény-kutatásból.

Sheinbaum, az Andres Manuel Lopez Obrador elnök által alapított Nemzeti Megújulás Mozgalom (MORENA) jelöltje a Buendia & Marquez közvélemény-kutató cég és az El Universal című napilap felmérése szerint 50 százalékos támogatottságot szerzett a négy jelöltre szűkült versenyben.

A 61 éves, zsidó származását büszkén felvállaló Sheinbaum a közelmúltig Mexikóváros polgármestere volt. Megesküdött, hogy megválasztása esetén fenntartja Lopez Obrador örökségét.

Legfőbb riválisa, Xochitl Galvez, aki az ellenzéki pártok szövetségét képviseli, a szavazatok 20 százalékával marad le Sheinbaum mögött, ami azt jelzi, hogy valószínűleg először lesz nő Mexikó következő elnöke.

A választ nem adók a potenciális szavazók 19%-át tették ki, a Nuevo Leon kormányzója, Samuel Garcia – aki nem jelentette be indulási szándékát – a szavazatok 7%-át szerezte meg, míg a független jelölt, Eduardo Verastegui 4%-kal az utolsó helyen végzett.

A pártpreferenciák hasonló eredményt hoztak, a megkérdezettek 53%-a a baloldali MORENA-t támogatja.

Zsidó elnöke lehet Mexikónak

Claudia Sheinbaum, volt mexikóvárosi polgármester a kormányzó pártszövetség favoritja.