Zsidó elnöke lehet Mexikónak

A mexikói kormánypárt szerdán hirdette ki a jövő évi elnökválasztás jelöltjének kiválasztását célzó előválasztás győztesét, és a közvélemény-kutatások szerint a zsidó származású Claudia Sheinbaum volt mexikóvárosi polgármester az egyértelmű favorit.

A 61 éves Sheinbaum, a baloldali elnök, Andres Manuel Lopez Obrador elkötelezett szövetségese, megválasztása valószínűleg előkészíti a terepet ahhoz, hogy Mexikó megválassza első női elnökét.

A hivatalban lévő elnök Nemzeti Megújulási Mozgalma (MORENA) várhatóan ma hozza nyilvánosságra az országos választói felmérések eredményeit, annak eldöntésére, hogy ki képviselje a pártot a 2024. június 2-i választáson Lopez Obrador utódjaként.

Két keddi felmérés szerint Sheinbaum kétszámjegyű előnnyel vezet fő riválisával, Marcelo Ebrard volt külügyminiszterrel szemben.

A fő ellenzéki szövetség a múlt héten Xochitl Galvezt választotta elnökjelöltjének, egy karizmatikus és rendhagyó, őslakos származású szenátort, aki ugyan mélyszegénységből érkezett, ugyanakkor sikeres vállalkozóvá vált.

A 69 éves Lopez Obrador 2018 végi hivatalba lépése óta túgy uralja a politikát, mint kevés más mexikói vezető.

A mexikói törvények szerint az elnökök csak egyetlen hatéves ciklusra foglalhatják el hivatalukat.

Obrador az államot helyezte a gazdaság középpontjába, az állami vállalatokat előnyben részesítette a külföldi befektetőkkel szemben, jelentősen kibővítette a hadsereg feladatkörét, és növelte a szociális jóléti kiadásokat, hogy megfékezze a társadalmat feszítő gazdasági egyenlőtlenséget.

Sheinbaum ismert fizikus és környezetvédő volt, mielőtt belépett volna a politika élvonalába, a harcias Lopez Obradorhoz képest inkább konszenzusépítő és jelezte, hogy növelné a megújuló energiaforrások felhasználását, ami háttérbe szorult az elnöknek az állami olajvállalat, a Pemex újjáélesztésére irányuló erőfeszítéseit.

Bejrútban gyűltek össze Izrael esküdt ellenségei

Nemzetközi terrortalálkozót tartottak a libanoni fővárosban.