Bejrútban gyűltek össze Izrael esküdt ellenségei

Nemzetközi terrortalálkozót tartottak a libanoni fővárosban.

A Hamász és az Iszlám Dzsihád palesztin terrorszervezetek tisztségviselőivel találkozott az iráni külügyminiszter Bejrútban, a megbeszélésen Hoszein Amirabdollahián biztosította tárgyalópartnereit Teherán támogatásáról – jelentette csütörtökön az al-Majádín libanoni hírcsatorna.

„Az Iráni Iszlám Köztársaság nem hagyja magára a palesztinokat és továbbra is elkötelezett támogatója a palesztin ellenállásnak”

– jelentette ki a zárt ajtók mögött folytatott megbeszélések után az iráni diplomácia vezetője.

A palesztin tisztségviselők a sajtónak leszögezték: ők sem hátrálnak meg, folytatják műveleteiket, melyekben Júdea és Szamáriának (Ciszjordániának) kiemelt fontosságot szánnak.

Amirabdollahián Damaszkuszból érkezett Bejrútba. A szíriai fővárosban Bassár el-Aszad szíriai elnökkel is találkozott, a megbeszélésen a tárcavezető a Damaszkusz és Teherán közötti kapcsolatok további mélyítését szorgalmazta, valamint Szíria területi egységének fontosságát hangsúlyozta.

Irán gazdasági és katonai támogatása segítségével az utóbbi években a damaszkuszi kormány több, a 2011 óta tartó polgárháború óta elvesztett területet szerzett vissza.

Izrael mindazonáltal többször leszögezte, nem tűri, hogy Iránbarát milíciák vessék meg lábukat Szíriában, ezért számos légicsapást mért szíriai célpontokra a hadsereg, valamint a damaszkuszi kormánnyal szövetséges erők és a libanoni síita Hezbollah állásaira.

A műveleteket Izrael „a térséget érintő iráni fenyegetés” ellen küzdelemmel indokolja.

Az ISNA iráni hírügynökség pénteki közlése szerint Hoszein Amirabdollahián Bejrútban Haszan Naszrallahhal, a Hezbollah vezetőjével is egyeztetett „a régió politikai fejleményeiről”.

Egy hajszálon múlt, hogy ne törjön ki háború Izrael északi határán

Libanonból kilőtt páncéltörő rakétával akartak végezni az izraeli katonákkal