Egy hajszálon múlt, hogy ne törjön ki háború Izrael északi határán

Libanonból kilőtt páncéltörő rakétával akartak végezni az izraeli katonákkal.

Egy izraeli katonai vizsgálat megállapította, hogy két, júliusban Libanonból izraeli területre kilőtt páncéltörő rakétát nem a Hezbollah, hanem egy palesztin csoport lőtt ki ­– írja a JNS.

A múlt hónapban a libanoni határon fekvő Ghajar közelében felrobbant két páncéltörő rakéta izraeli vizsgálata megállapította, hogy célpontjuk egy izraeli katonai járőr volt.

A megállapításról kedden beszámoló Kan News szerint a támadást egy libanoni palesztin szervezet hajtotta végre, nem a Hezbollah.

Az IDF egy járőrcsapata volt a támadás célpontja, amely három járműből és mintegy 10 katonából állt.

Ha a rakéták eltalálták volna a katonákat, az incidens valószínűleg komoly eszkalációt váltott volna ki a jelentés szerint.

A határon az elmúlt hónapokban egyébként is nagy volt a feszültség a Hezbollah terrorcsoport folyamatos provokációi miatt.

A libanoni határon tett keddi látogatása során Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter figyelmeztette a Hezbollahot, hogy ne tegye próbára a zsidó államot.

Gallant az IDF Északi Parancsnokságának vezetőjével, Ori Gordin vezérőrnaggyal és más magas rangú tisztekkel bejárta a Dov-hegy térségét, ahol tájékoztatást kapott „a határ mentén tett védelmi erőfeszítésekről és a határzár építésének előrehaladásáról”.

Egy héber nyelvű videonyilatkozatban Gallant éles figyelmeztetést intézett a Hezbollah vezetőjéhez, Haszan Naszrallahhoz, mondván, hogy „ne kövessen el hibát”.

„Ha … itt eszkaláció vagy konfliktus alakul ki, Libanont visszaküldjük a kőkorszakba”

– mondta Gallant. „Nem fogunk habozni, hogy minden erőnket bevetjük, és a Hezbollah és Libanon minden centiméterét leromboljuk, ha kell” – tette hozzá.

„Félreértés ne essék: Nem akarunk háborút, de készek vagyunk megvédeni polgárainkat, katonáinkat és szuverenitásunkat”

– mondta.

Izrael forgatókönyve a Hezbollah esetleges támadására

Izrael védelmi szervei a legrosszabb forgatókönyvre készülnek egy északi határ menti háború során.