Moszad: Irán a „Kurd Rókát” bízta meg a zsidók megtámadásával

Az izraeli és az európai hírszerző ügynökségek közös nyomozása arra jutott, hogy Teherán európai szervezeteket – köztük a Foxtrot és a Rumba bűnszövetkezeteket – használt fel izraeli és zsidó célpontok megtámadására.

Irán áll az európai izraeli nagykövetségek ellen október 7. óta elkövetett, bűnszövetkezetek által végrehajtott terrortámadások sorozata mögött – közölte csütörtökön a Moszad hírszerző ügynökség.

Az ügynökség európai kollégáival együtt nyomozást indított, miután januárban a stockholmi izraeli nagykövetség területén egy robbanószerkezetet – állítólag kézigránátot – találtak, amelyet a svéd tűzszerészek megsemmisítettek.

A Moszad szerint a gyanúsítottak kihallgatása és a törvényszéki bizonyítékok vizsgálata után a nyomozók arra a következtetésre jutottak, hogy a támadás mögött a svédországi Foxtrot szervezett bűnözői kör állt, Irán megbízásából.

A Foxtrot vezetője, Rawa Majid – akit „a Kurd Róka” néven ismernek – hónapok óta együttműködött Iránnal – állítja a Moszad. Iráni ügynökök szervezték be, miután tavaly szeptemberben Törökországból Iránba menekült, a nemzetközi bűnüldöző szervek és az iraki biztonsági erők elől.

Irán letartóztatta, és beszervezte, hogy Európában zsidó és izraeli célpontok elleni támadássorozatot tervezzen.

Lebuktak: Bajorországban akartak zsidókat mészárolni az iráni halálosztagok

A bajor állambiztonság iszlamista szélsőségesek által Irán megbízásából készülő merényletet leplezett le.

A Moszad szerint az elmúlt hónapokban több tucatnyi, Irán által támogatott, zsidó és izraeli célpontok elleni terrorcselekményt lepleztek le, amelyek közül soknál helyi bűnszövetkezeteket használtak fel az irániak.

Május 17-én a svéd rendőrség késő este lövéseket hallott az izraeli nagykövetség közelében. Őrizetbe vettek egy 14 éves fiút a lövöldözéssel kapcsolatban, és közölték, hogy az izraeli nagykövetség volt a célpont.

Azt a lövöldözést a Rumba nevű bűnszervezet követte el – közölte a Moszad, amelyet Majid riválisa, Iszmail Abdo vezet, és amelyet szintén Irán irányít.

„Irán számos bűnszervezetet működtet Svédországban és általában Európában, miközben kihasználja az egyes szervezetek viszonylagos előnyét és néha a köztük lévő rivalizálást”

– áll az izraeli közleményben.

A Foxtrot és a Rumba közvetlenül Iránból kap finanszírozást és irányítást – állítja a Moszad -, az európai hírszerzés ezért folyamatosan megfigyeli őket.

Izrael likvidálta a Hells Angels motoros banda egyik német vezetőjét

Iránban ölték meg az Iszlám Forradalmi Gárda ügynökeként is működő Ramin Yektaparast.

A hírszerző ügynökség azzal is megvádolta Iránt, hogy megpróbálja kihasználni az Európában növekvő antiszemitizmust.

„Nincs változás a különböző országok utazási figyelmeztetési szintjeiben” – mondta a Moszad egyik tisztviselője. „Az ellenintézkedések folyamatosan folytatódnak, ahol szükséges” – folytatta a tisztviselő.

A Moszad szerint iráni hátterű bűnözők állnak a múlt heti, Izrael belgiumi nagykövetsége elleni „támadás” mögött is, amelyben két airsoft-gránátot dobtak a követségre

A közlemény nem említette azt a fegyveres férfit, aki a hónap elején felgyújtott egy zsinagógát az észak-franciaországi Rouen városában, és akivel később a rendőrség végzett. Két hónap múlva kezdődik a párizsi olimpia – és a gázai háború valószínűleg a nyár után is folytatódik -, ezért a francia biztonsági szolgálatok fokozott készültségben vannak az esetleges terrortámadások miatt.

A Moszad buktatta le a terrortámadásra készülő iráni férfit Németországban

Izraeli források megerősítették a Moszad érintettségét.