Gáza: húsz Hamász-alagutat talált az IDF az egyiptomi határon

Az izraeli csapatok 20 Egyiptomba vezető alagutat és 82 alagútaknát találtak a Philadelphi-folyosó közelében.

Két katona, egyikük a harcoló műszaki alakulat 614. zászlóaljának harcoló tisztje súlyosan megsebesült a Gázai övezet északi részén zajló harcokban, miután közvetlen közelről tűzharcba keveredtek a terroristákkal. Ezen kívül a harci mérnöki alakulat Yahalom egységének egy katonája is súlyosan megsebesült a Gázai övezet déli részén vívott csatában.

A hadsereg szerdán közölte, hogy immár teljes operatív ellenőrzése alatt áll a Gázai övezet és Egyiptom közötti határ mentén húzódó Philadelphi-folyosó. Ezzel gyakorlatilag megszűnnek a Hamásznak kívülről érkező esetleges fegyverszállítások.

Az izraeli csapatok húsz Egyiptomba vezető alagutat és 82 alagútaknát találtak a Philadelphi-folyosó közelében.

Az információt továbbították Egyiptomnak.

Súlyos: Egyiptomi katonák támadták meg a Rafahba bevonuló izraeli katonákat

Egyiptomi katonák tüzet nyitottak izraeli katonákra, akik viszonozták a tüzet.

„Ez azt jelenti, hogy ellenőrizni tudjuk és képesek vagyunk elvágni azt az oxigénvezetéket, amelyet a Hamász az utánpótlásra és a mozgásra használt azon a területen és környékén” – mondta egy katonai tisztviselő.

Az IDF szerda este közölte, hogy az elmúlt hetekben a csapatok találtak egy alagútaknát, amely a rafahi átkelőtől 100 méterre található.

A csapatok nagy mennyiségű fegyvert is találtak, köztük rövid hatótávolságú és páncéltörő rakétákat, AK-47-eseket, robbanóanyagot és gránátokat. A hadsereg szerint az alagútban rejtekhely, mosdók és szobák voltak. Mindet megsemmisítették.

Az IDF főszóvivője, Daniel Hagari admirális megjegyezte: „Hírszerzésünk eddig nem jelezte, hogy túszokat szállítottak volna ezeken az Egyiptommal határos alagutakon keresztül”. Hozzátette, hogy „széles körű egyiptomi védelem van a határon, valamint Kairó érdekeltségei. Minden egyes alagútról, amelyet találunk, tájékoztatjuk őket. Minden egyes aknával, amelyet megtalálunk, foglalkozni fogunk”.

Izrael a kezdetektől fogva azt mondta, hogy célja a Hamász katonai képességeinek felszámolása. Az IDF fenntartja, hogy az utolsó épségben maradt Hamász-zászlóaljak Rafahban vannak.

Súlyos: Egyiptomi katonák támadták meg a Rafahba bevonuló izraeli katonákat

Egyiptomi katonák tüzet nyitottak izraeli katonákra, akik viszonozták a tüzet.