Izrael terrorszervezetnek nyilváníthatja a terrorpárti ENSZ-segélyszervezetet

A Knesszet előzetes szavazást tart az ENSZ Közel-keleti Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Ügynökségét (UNRWA) terrorszervezetnek minősítő határozatról, amellyel ezután minden kapcsolatot megszakítana.

„A törvényjavaslat célja, hogy az UNRWA-t minden tekintetben terrorszervezetnek nyilvánítsa, valamint elrendelje Izrael Államnak az ügynökséggel való kapcsolatainak [és együttműködésének] megszüntetését, akár közvetlenül, akár közvetve” – írja Julia Malinovszki, a Jiszráel Bejtenu képviselője a törvényjavaslat bevezetőjében.

Az UNRWA szolgáltatásokat nyújt a Szíriában, Libanonban és Jordániában élő palesztinoknak, valamint 1 476 706 „menekültnek” Gázában és további 871 537-nek Júdea-Szamáriában (Ciszjordániában).

A törvényjavaslatnak, ha előzetes szavazással elfogadják, még át kell esnie az első, második és harmadik olvasaton.

Az izraeli jobboldalnak az UNRWA bezárására irányuló, régóta dédelgetett vágyát csak felerősítette a gázai háború, amely Izrael számára rávilágított a Hamász és a segélyszervezet közötti szoros kapcsolatra – ahogyan az Gázában is megmutatkozik.

Izrael azzal vádolja, hogy az UNRWA mintegy 12 munkatársa részt vett izraeliek elrablásában a Hamász október 7-i izraeli támadása során, amelyben több mint 1200 embert öltek meg, és további 252 embert ejtettek túszul.

Október 7-i támadást méltatja a palesztinokat segítő ENSZ-szervezet 3 000 tanára

Az UNRWA egyik tanára arra buzdította a gázai civileket, hogy ne törődjenek a figyelmeztetéssel, hogy menjenek el a veszély elől, hanem inkább szolgáljanak emberi pajzsként.

Azt is állítja továbbá, hogy az UNRWA mintegy 190 alkalmazottja kapcsolatban áll a Hamasszal. Ezen túlmenően az IDF olyan eseteket talált, amikor a Hamász fegyvereit az UNRWA gázai létesítményeiben tárolták.

Malinovszkij a törvényjavaslat indoklásában azt írta, hogy „legalább 12 UNRWA-alkalmazottnak köze volt az október 7-i terrortámadáshoz”, és „részt vett gyilkossági [és] emberrablási cselekményekben, beleértve a holttestek elrablását is, és [parancsokat adott] a Hamász terrorszervezet nevében”.

„Az UNRWA Gázai övezetben dolgozó munkatársainak mintegy 10%-a kapcsolatban áll terrorszervezetekkel.

Azt is bejelentették, hogy a szervezet két tanára izraeli túszokat tartott otthonában, 130 tanár nyilvánosan dicsérte a mészárlást, és 3000 tanár a szervezet nevében a Telegram-csoportban válaszul dicsőítette a mészárlást” – írta a nő.

„Számos ország, köztük az Egyesült Államok, Németország, Kanada, Ausztrália, Olaszország, Nagy-Britannia, Finnország és Románia bejelentette, hogy leállítja az UNRWA finanszírozását” – folytatta.

„Az UNRWA ügynökség kétségtelenül bebizonyította az október 7-i mészárlással, hogy egy terrorszervezet, amely semmiben sem különbözik a Hamász terrorszervezettől”

– hangsúlyozta.

10 tévhit az ENSZ terrorpárti szervezetéről

„Nincs még egy olyan ENSZ-szervezet, amely szinte egy teljes lakosság egészségügyi és oktatási költségeit fedezné – a helyi kormányzat helyett.”