Végre: Kizárták az antiszemita Corbynt a brit munkáspártból

Jeremy Corbynt kizárták az egykor általa vezetett brit Munkáspártból, miután bejelentette, hogy független jelöltként indul a közelgő választásokon.

Keir Starmer, a Munkáspárt jelenlegi vezetője 2020-ban jelentette be, hogy Corbyn nem indulhat újra a Munkáspárt jelöltjeként, miután folyamatosan az a vád érte, hogy Corbyn antiszemita, és hagyta, hogy a zsidógyűlölet elharapózzon a párton belül.

Starmer pénteken a Sky Newsnak adott interjújában megismételte ezt az indoklást.

„Az első dolog, amit munkáspárti vezetőként mondtam, hogy az antiszemitizmust gyökerestől kitépném a pártunkból. Ez volt az első ünnepélyes ígéretem”

– mondta.

„Ezt be is tartottam, és ezért hoztam azt a döntést, hogy Jeremy Corbyn nem indul a Munkáspárt jelöltjeként ezen a választáson”.

Corbyn pénteken közzétett egy videót, amelyben közölte, hogy független jelöltként indul az Islington North választókerületben, amelyet 1983 óta képvisel.

A Munkáspárt 2015 és 2020 közötti vezetőjeként Corbynt széles körben elítélték brit zsidó csoportok, a Munkáspárt zsidó tagjai és mások, mert hosszú ideje szélsőségesen Izrael- és zsidóellenes előítéleteket vallott, és hagyta, hogy ezek a nézetek elterjedjenek a párton belül.

2018-ban Corbyn elismerte, hogy „jelen volt” egy tunéziai koszorúzási ünnepségen, amelyen azon palesztin terroristák előtt tisztelegtek, akik az 1972-es müncheni olimpián 11 izraeli sportolót meggyilkoltak.

2009 és 2012 között az iráni kormány által ellenőrzött Press TV csatorna fizetett Corbynnak, hogy megjelenjen egyik betelefonálós műsorában. 2009-ben a Hamászt és a Hezbollahot „barátként” emlegette, meghívta őket, hogy beszéljenek a Parlamentben, és

azt mondta, hogy a Hamászt terrorista csoportnak bélyegezni „nagy történelmi hiba”.

2020-ban, miután Corbyn lemondott a Munkáspárt vezetői tisztségéről, az Egyesült Királyság Egyenlőségi és Emberi Jogi Bizottsága jelentést adott ki, amelyben megállapította, hogy a Corbyn vezette Munkáspárt jogellenesen diszkriminálta a zsidókat.

A jelentés megállapította, hogy a párt három módon sértette meg a 2010-es egyenlőségi törvényt: „politikai beavatkozás az antiszemitizmus elleni panaszokba”, „az antiszemitizmus elleni panaszokat kezelők megfelelő képzésének elmulasztása” és „zaklatás”.

A jelentésre reagálva Corbyn közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy

„egy antiszemita is túl sok, de a probléma mértékét politikai okokból drámaian eltúlozták ellenfeleink a párton belül és kívül, valamint a média nagy része is”.

Starmer felfüggesztette Corbynt párttagságát, mert lekicsinyelte a jelentést, de a párt vezető testületének egyik bizottsága 19 nappal később visszahelyezte őt a pártba, de már nem képviselte azt a parlamentben, és a következő általános választásokon nem indulhatott a Munkáspárt jelöltjeként.

Miután Rishi Sunak brit miniszterelnök úgy döntött, hogy július 4-re előrehozott választásokat ír ki, Corbyn bejelentése, miszerint függetlenként indul a Munkáspárt jelöltjével szemben, kiváltotta a teljes kizárását a pártból.

Antiszemitizmussal vádolt többi munkáspárti parlamenti képviselő sorsa még nem egyértelmű.

Felfüggesztették a Hamászt „iszlamista halálszektának” nevező angol képviselőt

Ian Austin brit felsőházi képviselő később törölte a posztját.