Most már biztosan kivégzik a magát védő zsidó fiatalt Iránban

Az Iráni Emberi Jogi Szervezet (IHRNGO) szombaton bejelentette, hogy az iráni legfelsőbb bíróság elutasította az iráni zsidó fiatalember, Arvin Nathaniel Ghahremani perújítási kérelmét, akit kivégezni készülnek, mert önvédelemből megölt egy iráni muszlim férfit.

Ghahremani szörnyű sorsáról az Iran International londoni székhelyű hírszervezet számolt be.

Mint arról lapunk is beszámolt, két évvel ezelőtt, amikor Ghahremani 18 éves volt, pénzt adott kölcsön egy iráni férfinak. Amikor visszakérte a pénzt, a férfi késsel támadt rá. Ghahremani önvédelemből visszavágott, és a vita a férfi halálával végződött.

Az Iráni Iszlám Köztársaság igazságszolgáltatási rendszere a muszlimok jogait helyezi előtérbe más, nem muszlim vallású vagy etnikai kisebbségekkel szemben.

Beni Sabti, egy teheránban született, de Izraelben élő Irán-szakértő a Jerusalem Postnak elmondta, hogy „az elmúlt napokban és hetekben nemzetközi erőfeszítések történtek annak érdekében, hogy szabadon engedjék, és a muszlim család megbocsásson neki, és a kivégzést börtönbüntetéssé változtassák”. Azt mondta:

„Az Egyesült Államokban és más országokban élő zsidók több mint 1,5 millió dollárt gyűjtöttek össze, beleértve egy lakás felajánlását és egy mecset építését a halott muszlim férfi nevében. Úgy tűnik, hogy a család nem fogadta el a kártérítést”.

Sabti szerint „A legtöbbször a rezsim és az igazságszolgáltatási rendszer nem működik együtt azzal, akit ki akarnak végezni. Élvezik ezt, és nem törődnek vele. Nem tesznek semmit az ítélet megváltoztatásáért”.

Megjegyezte, hogy az iráni rezsim nem tesz erőfeszítéseket annak érdekében, hogy elérje a halott családját, hogy meggyőzze őket arról, hogy kíméljék meg a halálbüntetés előtt álló személy életét. Az Iráni Iszlám Köztársaság „élvezi a kivégzési eljárást”.

Az iráni igazságszolgáltatási eljárást az emberi jogi csoportok szerint széles körben az egyik legbarbárabb jogrendszernek tartják.

Sabti hangsúlyozta, hogy a rezsim figyelmeztetés nélkül hajt végre kivégzéseket: az igazságügyi tisztviselők

„mondhatják egy családnak, hogy szerdán kivégzik, a család pedig hétfőn jön, és azt mondják, hogy már ki is végezték. Ez Irán”.

Iráni zsidót végeznek ki hétfőn, mert védekezett

A 20 éves Arvin Nathaniel Ghahremanit halálra ítélték, miután megölte a rátámadó iráni férfit.