Nemzetközi Bíróság: Izrael állítsa le a Rafah-i offenzívát

A Nemzetközi Bíróság (ICJ) a Dél-afrikai Köztársaság által Izraellel szemben indított eljárás keretében felszólította pénteken Izraelt, hogy azonnal állítsa le katonai offenzíváját a dél-gázai Rafah városa ellen és vonuljon ki a területről a “palesztin lakosságra leselkedő további kockázatok elkerülése érdekében.”

A Nemzetközi Bíróságon indított keresetében a Dél-afrikai Köztársaság népirtás vádjával további sürgősségi intézkedéseket sürgetett Izraellel szemben, valamint a Rafah elleni izraeli offenzíva leállítását kérte.

A május közepén tartott meghallgatáson Izrael hamisnak nevezte és visszautasította a vádakat, majd arra kérte a bíróságot, utasítsa el a keresetet, mert – véleménye szerint – az ideiglenes intézkedések meghozatalára vonatkozó dél-afrikai kérés alaptalan.

Az ENSZ hágai székhelyű bíróságának elnöke, Nawaf Salam libanoni ügyvéd a végzés részleteit ismertetve közölte: Izraelnek „azonnal le kell állítania katonai offenzíváját Rafah területén és minden más akcióját, amely olyan életkörülményeket okozhat a gázai palesztinoknak, amelyek a népcsoport teljes vagy részleges fizikai megsemmisítését okozhatják”.

Valójában a megfogalmazás nem egyértelmű, a végzés csak arról szól, hogy mit tilt meg Izraelnek Rafahban. A Nemzetközi Bíróság négy bírája ugyanis azzal érvelt, hogy az ítélet kulcsfontosságú rendelkező záradéka nem azt követeli meg, hogy Izrael azonnal állítsa le az összes ottani műveletet, hanem azt, hogy

kifejezetten állítsa le azokat a katonai műveleteket, amelyek „a palesztinok teljes vagy részleges fizikai megsemmisítését eredményezhetik”.

Salam „katasztrofálisnak” nevezte a rafahi humanitárius helyzetet, és azt mondta: eddig több mint egymillió ember kényszerült elhagyni otthonát, és nem hitelt érdemlőek azok az állítások, amelyek szerint Izrael biztonságot és humanitárius hozzáférést biztosít a palesztin lakosság számára.

Az ENSZ-bíróság kitért a határátkelőhelyek helyzetére is, és úgy foglalt állást, hogy azokat a lehető leghamarabb újra meg kell nyitni, hogy a humanitárius segélyek bejussanak a gázai területre. A bíró hozzátette: az ENSZ megfigyelőinek a lehető leghamarabb be kell jutniuk a területre, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy semmilyen esetleges háborús bűncselekmény bizonyítéka „nem tűnik el onnan”.

Nawaf Salam közölte, a pénteken kihirdetett végzés meghozatalára azért volt szükség, mert a bíróság által januárban, majd márciusban elrendelt ideiglenes intézkedések nem kezelik teljes mértékben az ostromlott palesztin enklávéban kialakult helyzetet. A Nemzetközi Bíróság végezetül arra kötelezte Izraelt, hogy egy hónapon belül tegyen jelentést az elrendelt intézkedések alkalmazásában elért előrehaladásról.

A pénteki döntés idén a harmadik, amelyben a 15 bíróból álló testület előzetes végzést adott ki a halálos áldozatok számának megfékezésére és a humanitárius állapotok enyhítésére Gázában.

Noha a végzések jogilag kötelező erejűek, a bíróságnak nincs eszköze arra, hogy végrehajtassa azokat.

A Dél-afrikai Köztársaság első alkalommal december végén kérte annak megállapítását a bíróságtól, hogy Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamász palesztin terrorszervezet elleni katonai fellépésével Gázában. Ezzel egy időben ideiglenes intézkedések meghozatalát kérte a harcok leállítására.

Január végén kihirdetett végzésében a Nemzetközi Bíróság felszólította Izraelt, hogy gázai katonai műveletei során tegyen meg minden intézkedést a népirtás megelőzésére. Márciusi végzésében a bíróság elsősorban azt hangoztatta, Izraelnek biztosítania kell, hogy katonai erői ne kövessenek el népirtást, és szavatolnia szükséges az esetleges népirtás bizonyítékainak megőrzését.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát előtt készítette és előre időzítve jelent meg.