Sleepy Joe már megint palesztin államról álmodik

Az izraeli háború lezárásához a kétállami megoldás az egyetlen út – mondta az Egyesült Államok elnöke.

Joe Biden szerint csak egy független palesztin állam létrejöttével garantálható a térség békéje és biztonsága. Az izraeli kormányban nincs egyetértés Gáza jövőjéről. Egyes kormánytagok egy nemzetközi felügyelőbizottságot hoznának létre az övezetben, Benjamin Netanjahu miniszterelnök szerint viszont Izrael nem vonulhat ki Gázából.

Joav Gallant védelmi miniszter és Herzi Halevi vezérkari főnök után Beni Ganz, a védelmi tárca korábbi vezetője is hangsúlyozta:

a háborús kabinetnek ki kell dolgoznia a hosszútávú gázai stratégiáját.

Vasárnap a Fehér Ház biztonsági főtanácsadója, Jake Sullivan is Jeruzsálembe látogatott, hogy a kétállami megállapodás lehetőségéről tárgyaljon az izraeli vezetőkkel. Benjamin Netanjahu kormányfő továbbra is elfogadhatatlan biztonsági kockázatnak nevezte a független palesztin állam létrejöttét.

Biden mégsem annyira sziklaszilárd támogatása

Aligha volt véletlen, hogy az amerikai elnök a komoly muszlim lakossággal bíró Michigan államban kampányolva jelentette be az Izraelnek szánt fegyverek korlátozását.

Az Egyesült Államok vezetése ugyanakkor elkötelezett a kétállami megoldás mellett. Joe Biden elnök vasárnap egy Georgia állambeli főiskolai diplomaosztón beszélt a közel-keleti konfliktus feloldásáról. Az elnök beszédét sok jelenlévő háttal állva hallgatta végig, ezzel fejezve ki a tiltakozásukat, amiért Amerika fegyveresen támogatja Izraelt a háborúban.

„Itt többről van szó, mint egy tűzszünetről. A kérdés az, hogy mi lesz Gázával a Hamász után. Azon dolgozom, hogy végre létrejöhessen a kétállami megállapodás.

Nincs más módja annak, hogy a palesztinok és az izraeliek békében és biztonságban éljenek egymás mellett”

– mondta Joe Biden.

Impeachment-eljárást indítana Joe Biden ellen a magyar- és izraelbarát szenátor

Az izraeli fegyverszállítások leállítása miatt kerülhet bajba az amerikai elnök.