„A zsidók gyártják, ne nyúljon a Coca-Colához!” – botrány a British Airwaysnél

coca cola bottle on white table

Felfüggesztették a British Airways egyik légiutas-kísérőjét, miután azt tanácsolta egy utasnak, hogy ne „nyúljon” a Coca-Colához, mert „zsidók készítik”. A légitársaság vizsgálatot indított az eset miatt.

Saskia Goldman április végén a BA Londonból Vancouverbe tartó járatán tartózkodott, amikor üdítőt kért a személyzet egyik tagjától.

A légiutas-kísérő a Coca-Cola kapcsán azt mondta a meglepett Goldmannak:

„Zsidók gyártják, ne érjen hozzá”.

„Amit most mondott, az antiszemita, én pedig zsidó vagyok” – válaszolta Goldman, aki a brit külügyminisztérium diplomatája.

A személyzet és az utasok közül senki sem avatkozott közbe, de Goldman azt mondta, hogy „teljesen megdöbbentették” a megjegyzésen.

„Újra lecsapott rám, hogy megmagyarázza [és megkérje], hogy ne sértődjek meg. Újra elmondta, hogy ‘én csak azt mondtam, hogy a zsidók…’, mire én megmondtam neki, hogy ne beszéljen többé ‘zsidókról’, és újra elmondtam, hogy zsidó vagyok” – mondta.

Nem vicc: palesztinbarát-csőcselék támadt egy Coca-Colát áruló kebabozóra

Agyba-főbe verték egymást a kóla- és Izrael-ellenes muszlimok Angliában.

Később a személyzet egy másik tagja odalépett Goldmanhez, és bocsánatot kért, állítólag azt mondta, hogy hallotta mindazt, amit kollégája a Coca-Coláról mondott.

Goldman megkérte, hogy tegyen panaszt, vagy szóljon a felettesének az esetről.

Goldman a JC-nek elmondta,

nem gondolja, hogy a légiutas-kísérőt ki kellene rúgni, de javasolta a BA személyzetének „célzott és széles körű átvilágítását”.

Goldman az utazása után panaszt tett a BA-nál, de a légitársaság kezdetben kitérő válaszokat küldött neki.

A JC megkeresésére a BA szóvivője azt mondta: „A diszkrimináció minden formája teljesen elfogadhatatlan, és az ilyen jellegű állításokat rendkívül komolyan vesszük. Felfüggesztettünk egy személyt, amíg tovább vizsgáljuk az ügyet, és elnézést kértünk ügyfelünktől az általa tapasztaltak miatt”.

Vérlázító antiszemitizmus: leszállítottak két jesiva tanulót egy repülőgépről

Amikor megkérdezték miért távolították el őket, azt a választ kapták, hogy „a pilóta kérte”a leszállításukat.