Palesztin egység? A Palesztin Hatóság nem akarja ellenőrizni a gázai átkelőt

A Palesztin Hatóság közölte Izraellel, hogy nem kívánja az izraeli katonai ellenőrzés alatt álló rafahi átkelőt ellenőrizni, és nem fogadja el a Gázai övezet egyes részei feletti ellenőrzést sem – mondta egy arab forrás a Sky News arab hírügynökségnek.

A Sky News Arabic azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok az, amely nyomást gyakorol Izraelre, hogy nyissa meg újra a rafahi átkelőt, és adja át az ellenőrzést a Palesztin Hatóságnak – ám az elutasította a javaslatot.

A forrás szerint Izrael még a háború vége előtt felajánlotta a Palesztin Hatóságnak az átkelő ellenőrzését, de a Palesztin Hatóság a megállapodás feltételéül szabta, hogy Izrael elfogadja a Hatóság tervezetét, amely egy palesztin állam létrehozásához vezetne.

Múlt héten az Al Akhbar arról számolt be, hogy Majid Faraj, a Palesztin Hatóság hírszerzési ügyekért felelős vezetője megpróbálja újraindítani a műveleteket a rafahi átkelőn keresztül, amely most az izraeli hadsereg ellenőrzése alatt áll.

Nem sokkal később azonban a Palesztin Hatóság „polgári ügyekkel” megbízott tisztviselője, Husszein al-Sejk hivatalosan kijelentette, hogy

a Palesztin Hatóság „minden formában elutasítja a rafahi átkelő felügyeletét és az Egyiptommal együttműködve a palesztin szuverenitás megsértésére irányuló kísérleteket”.

Mindezzel párhuzamosan Egyiptom elutasította, hogy a Gázába irányuló segélyszállítmányokról egyeztessen Izraellel.

A ENSZ statisztikái szerint 10 ezer (!) gázai civil támadt fel egy hónap alatt

A nemzetközi sóhivatal a „háborús ködöt” okolja a halott gázai civilek számának elszámolásáért.