Hollandiai egyetemen is tombolnak a Hamász-párti tüntetők

Holland rohamrendőrök csaptak össze palesztinbarát tüntetőkkel, amikor a rendvédelem bevonult, hogy megtisztíta a barikádokat az Amszterdami Egyetemen, a hétfő óta tartó zavargások színhelyén.

A rendőrség közlése szerint 32 embert tartóztattak le „erőszak, rongálás, testi sértés és felbujtás” miatt az egyetemen és a holland főváros központjában lévő egyik főútvonalon.

A helyi televízió felvételein több tucatnyi, rohamfelszerelésbe öltözött rendőr ütéseket váltott a tüntetők egy csoportjával, miközben a rendőrök kiürítik az amszterdami belvárosban lévő Binnengasthuis épület előtti területet.

Visegrád 24 on Twitter: „BREAKING:Dutch riot police storming the anti-Israel students and activists in the „Liberated Zone” at the University of Amsterdam.Students complain about „police brutality” as the both batons and shields are used by the police to disperse the mob🇳🇱🇮🇱 pic.twitter.com/3tLxU15ZfR / Twitter”

BREAKING:Dutch riot police storming the anti-Israel students and activists in the „Liberated Zone” at the University of Amsterdam.Students complain about „police brutality” as the both batons and shields are used by the police to disperse the mob🇳🇱🇮🇱 pic.twitter.com/3tLxU15ZfR

A rendőrség szerint a tüntetők ezután elzárták a Rokin nevű helyi főutat, ahol szintén erőszak tört ki, hozzátéve, hogy a tüntetők „ammóniát dobtak a rohamrendőrökre”.

Bàádì of Agègè on Twitter: „The Dutch police have stormed the barricades at the University of Amsterdam and dismantled the anti-Israel „Liberated Zone” on campus🇳🇱🇮🇱 pic.twitter.com/gyqp2fyi2J / Twitter”

The Dutch police have stormed the barricades at the University of Amsterdam and dismantled the anti-Israel „Liberated Zone” on campus🇳🇱🇮🇱 pic.twitter.com/gyqp2fyi2J

A diákok azt követelik, hogy az Amszterdami Egyetem (UvA) szakítsa meg a kapcsolatot Izraellel a Hamász elleni gázai háború miatt, és az amerikai egyetemeken zajló tüntetésekből merítenek ihletet.

Nem sokkal éjfél előtt az amszterdami rendőrség az X-en azt közölte, hogy a helyzet „nyugodt”, és a tüntetők többsége elhagyta a területet. Korábban azt mondták, hogy a „tisztítási műveletet a polgármester engedélyezte”, miután az UvA többek között a béke megzavarásával és rongálással vádolta meg őket.

RadioGenoa on Twitter: „Dutch police raze Hamas supporters’ camp at Amsterdam University and educate them. Education is important.pic.twitter.com/vq11YCW0Mj / Twitter”

Dutch police raze Hamas supporters’ camp at Amsterdam University and educate them. Education is important.pic.twitter.com/vq11YCW0Mj

A rendőrség szerint a tüntetők nem csak diákok voltak, hanem olyanok is, „akik nem kötődtek az egyetemhez, és szándékosan keresték a konfliktust a rendőrséggel”.

A tüntetések hétfőn kezdődtek az egyetemen. Legalább 169 embert tartóztattak le. Az amszterdami városi tanács pénteken rendkívüli vitát tart a folyamatban lévő tüntetésekről. A jelentések szerint Hollandiában máshol is gyülekeztek tüntetők, többek között az utrechti egyetem kampuszán.

Rendőrökkel csaptak össze palesztin-párti tüntetők Athénban

Az európai nagyvárosokat is elérte az őrület.