Borzasztó: Hidegvérrel agyonlőttek egy izraeli férfit Egyiptomban

A Ziv Kipper özvegye azt mondja, hogy férjét izraeli és zsidó identitása miatt vették célba.

Az egyiptomi hatóságok szerdán közölték, hogy őrizetbe vettek egy férfit az országban tartózkodó izraeli-kanadai üzletember meggyilkolásának gyanújával, miközben ellentmondásos jelentések érkeztek az egy nappal korábbi támadás lehetséges motivációiról – írja a The Times of Israel.

Egy egyiptomi biztonsági forrás a Reutersnek elmondta, hogy az ügyet rablógyilkosságként vizsgálják, amelynek „nem volt köze” az áldozat zsidó származásához.

Oksana Kipper szerdán megerősítette az izraeli médiának, hogy férjét, Ziv Kippert egy nappal korábban lelőtték az egyiptomi Alexandria kikötővárosban, azt állítva, hogy a támadás hátterében cionistaellenes érzelmek és férje zsidó identitása állt.

„Nem rabolták ki”

– mondta az orosz anyanyelvű Kipper a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak, ugyanakkor hozzátette, hogy az egyiptomi hatóságok kevés információval szolgáltak a gyilkosság kapcsán.

Az Al-Masry Al-Youm egyiptomi napilap szerint a feltételezett elkövetőt azonosították, miután egy nyomozócsoport több olyan személyt is kihallgatott, akiket azzal gyanúsítottak, hogy közük lehetett a gyilkossághoz.

Egy egyiptomi forrást idézett a lap, aki elmondta, hogy a nyomozók „fő szálakat” követtek, és olyan emberekkel beszéltek, akik Alexandriában és a tágabb értelemben vett Beheira kormányzóságban üzleteltek Kipperrel.

A forrás szerint a következő órákban várhatóan több információ kerül nyilvánosságra.

Izrael likvidálta a Hells Angels motoros banda egyik német vezetőjét

Iránban ölték meg az Iszlám Forradalmi Gárda ügynökeként is működő Ramin Yektaparast.

Kipper volt az OK Group LLC vezérigazgatója, egy olyan egyiptomi vállalaté, amelynek székhelye az előkelő alexandriai Smouha negyedben található, és amely fagyasztott gyümölcsök és zöldségek exportjára specializálódott. A cégnek Izraelben és Ukrajnában is vannak irodái.

A jelentés szerint az egyiptomi nemzetbiztonsági szervek tagjai és a bűnügyi nyomozók is részt vesznek a vizsgálatban.

Kedden felkerült az internetre egy kevéssé ismert csoport, a „Felszabadítás előharcosai – Mohamed Szalah mártírjai” vállalta a felelősséget a lövöldözésért, azt állítva, hogy Kipper a Moszadnak gyűjtött hírszerzési információkat, és a munkáját fedőtevékenységként használta.

Kipper halála „egy lépés volt az egyiptomi népnek a cionista ellenség elleni harcában”

– áll a közleményben, hozzátéve, hogy a „gázai nép támogatására” ölték meg.

A csoport, amely a keddi támadást magára vállalta, Mohammed Szalah Ibrahimról, egy 22 éves egyiptomi rendőrről nevezte el magát, aki 2023 júniusában az egyiptomi határon elkövetett támadásban megölte az Izraeli Védelmi Erők három katonáját.

Biztonsági források a Reutersnek elmondták, hogy nincs információjuk arról, hogy létezik-e ilyen csoport, vagy hogy köze lenne az incidenshez.

Kipper a harmadik izraeli, akit október 7. óta Alexandriában megöltek.

Október 8-án két izraeli turistát öltek meg, amikor egy fegyveres tüzet nyitott a csoportjukra a nyugat-egyiptomi városban. Ugyanebben a támadásban egy harmadik izraeli megsebesült, és a csoport egyiptomi idegenvezetője pedig életét vesztette.

A Moszadnak kémkedett a Hegedűs a háztetőn nemrég elhunyt sztárja

Chaim Topolnak egy alkalommal szüksége is volt a színészi képességeire, hogy elkerülje a lebukást.