A Moszadnak kémkedett a Hegedűs a háztetőn nemrég elhunyt sztárja

A márciusban elhunyt Chaim Topol izraeli színész az 1970-es és 1980-as években külföldön VIP státuszát a Moszad segítésére használta fel – adta hírül Ynet.

Fia, Omer Topol a Ynetnek adott interjúja során elmondta, hogy „apa Rafi Eitan és Zvi Malchin Moszad-ügynökök barátja volt, és ők használták őt, amikor szükségük volt rá” – mondta.

„Azokban az években nemzetközi sztár volt, és bárhová elmehetett, ahová csak akart. Képes volt dokumentumokat átadni és fényképeket készíteni anélkül, hogy bárkinek is figyelmét fel keltette volna”

– magyarázta Omer, hozzátéve, hogy „de nem volt James Bond vagy bármi ilyesmi”.

Topol fia elmondta, hogy ő és testvérei, Anat és Adi számára egyértelmű volt, hogy apjuk titkos küldetésekben vett részt a Moszad megbízásából. Mindhárman elmondták, hogy Topol egy kis kamerával és magnóval, az akkori legmodernebb technológiával ment külföldi útjaira.

Topol a „Hegedűs a háztetőn” című darabban elért sikere miatt évekig Londonban élt, ahol a londoni West End színházban játszotta Tevjét.

Gyász: Elhunyt a Hegedűs a háztetőn legendás Tevjéje

Chaim Topol izraeli színész 87 éves volt.

Abban az időben Topol gyermekei szerint apjuk gyakran járt a Moszad ottani irodájában.

„A Moszad akkori egyik ügynöke, Malchin nálunk szállt meg a látogatásai alkalmával, és apám mindenféle dologban segített neki” – emlékeztek vissza.

Egy alkalommal Topol és Malchin egy európai fővárosba utazott, hogy lehallgatóeszközöket szereljenek fel egy arab ország nagykövetségének közelében, és a készülékek behelyezéséhez át kellett fúrniuk egy számukra előre kibérelt lakás közös falát.

A fúrás zaja felkeltette a nagykövetség biztonsági embereinek figyelmét, de Topol és Malchin azt állították, hogy ők egy fogorvos és betege, így kerülve el a lebukást.

„Zvi a fogorvos szerepében működtette a berendezést, apám pedig kinyitotta a száját, és eljátszotta a páciens szerepét. A biztonsági embereket meggyőzte az előadás, és elhagyták a lakást”

– mesélte Omer Topol.

Hogy lett az ismeretlen Topolból a Hegedűs a háztetőn népszerű Tevjéje?

Néhány évvel az ikonikus alakítás előtt Topol még alig beszélt angolul.