Gyász: Elhunyt a Hegedűs a háztetőn legendás Tevjéje

Chaim Topol, a sokoldalú színész, mégis leginkább Tevje központi karakterének megformálásáról volt ismert – először a híres Shalom Aleichem-musical színpadi produkcióiban, majd később az ikonikus filmben — jelenti a művész halálát Times of Israel.

Topol 1935-ben született Tel-Avivban, és színészi karrierjét az izraeli hadsereg szolgálatának teljesítése közben kezdte a hadsereg szórakoztató társulatában, ahol megismerkedett feleségével, Galiával. Szolgálata után csatlakozott egy színházi csoporthoz, és több produkcióban is szerepelt, mielőtt első filmszerepét, az 1961-es „I Like Mike” című drámát megkapta volna.

De az 1964-ben a „Sallah Shabati” című filmben játszott szerepe volt az, amely Topolnak először szerzett komolyabb figyelmet, mind hazai, mind nemzetközi szinten.

Topol játszotta a címszerepet a mára már ikonikussá vált filmben, amely egy tranzittáborban élő keleti bevándorló család nehézségeiről szól.

A film helyi szinten óriási sikert aratott, a Golden Globe-on a legjobb külföldi filmnek járó díjat nyerte el, és Izrael történetében először jelölték Oscar-díjra a nemzetközi film kategóriában.

Egy évvel később Topol egy kisebb szerepet kapott az 1966-os nagy költségvetésű amerikai produkcióban, a „Cast a Giant Shadow”-ban.

Nem sokkal ezután felfrissítette angol nyelvtudását, hogy meghallgatáson vegyen részt Tevje szerepére a „Hegedűs a háztetőn” brit színházi előadásban – ezt a szerepet már héberül játszotta Izraelben. Topol megkapta a szerepet, 1967-ben mutatkozott be a szerepben, és végül több száz előadáson játszott Tevje szerepében.

Amikor Norman Jewison rendező Tevje szerepét kereste a filmadaptációhoz, elrepült az Egyesült Királyságba, hogy megnézze Topol alakítását, és meggyőződött róla, így a világszerte ismert kritikai és kereskedelmi sikert hozó filmben is szerepet kapott.

Az 1971-es filmadaptációt nyolc Oscar-díjra jelölték, köztük a legjobb színészi alakításért járó díjra Topolnak, és ezzel a világ szemében bebetonozta, hogy ő a tökéletes Tevje, és az egyik legelső izraeli színész, aki ilyen fokú nemzetközi elismerést szerzett.

Az évek során Topol még több tucat filmben szerepelt Izraelben és az Egyesült Államokban, köztük az 1981-es „Csak a te szemednek” című Bond-filmben. Az 1975-ös „Galileo” című filmben Galileo Galilei tudóst alakította, emellett az 1980-as „Flash Gordon” című űroperában is szerepelt.

A legjobban azonban mindig is Tevje szerepével azonosították, aki többször is eljátszotta a karaktert a színpadon világszerte, többek között a Broadway felújításában is, amiért Tony-jelölést kapott.

A karaktertől 2009-ben búcsút vett egy amerikai búcsúturné keretében, ahol elárulta, hogy több mint 3500 alkalommal játszotta Tevje szerepét a színpadon. Topol 30 éves korában kezdte Tevje karrierjét, sminkkel és jelmezzel igyekezett idősebbnek látszani, és 75 éves korában fejezte be a szerepben töltött idejét, amikor látszólag végtelen erőforrásból merített, hogy fiatalabbnak tűnjön.

Az izraeli közszolgálati televíziónak adott interjújában 80 évesen arról beszélt, hogy alig tudta lassítani tempóját, továbbra is ír, illusztrál, fellépéseket tart és jótékonysági tevékenységgel foglalatoskodik.

„Néha azon kapom magam, hogy még többet csinálok, mint valaha” – mondta akkor. „Mindig több dolgot csináltam egyszerre… Azt hiszem, ez a személyiségemben van, és élvezem.”

Három gyermekével és több unokájával együtt 67 éves felesége, Galia maradt utána. Isten nyugosztalja.

Az antiszemitizmus elleni zsidó válaszról indít kurzust az EMIH

Az ismert nemzetközi oktatási szervezet, a Jewish Learning Institute-tal (JLI) együttműködve indít kurzust az antiszemitizmus elleni hatékony küzdelemről az EMIH.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg hirdetéseket.