Csuklójára kötött palesztin kendőt a svéd énekes az Eurovízión

Kedd este rendezték meg az Eurovíziós Dalfesztivál 2024 első elődöntőjét, amelyen 15 ország vett részt, közülük tíz jutott tovább a döntőbe. Izrael a csütörtökön megrendezésre kerülő második körben lép fel.

Az adás elején, amelyben korábbi eurovíziós résztvevők is felléptek, Svédország 2011-es eurovíziós képviselője, Eric Saade, akinek édesapja libanoni, az Eurovízió szabályait megsértve palesztin keffijével a kezén jelent meg.

Saade az elmúlt napokban kifogásolta az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének döntését, amely szerint nem engedélyezi a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) zászlóinak bevonását a versenybe. A teremben kedd este jelen lévő izraeliek izraeli zászlókat lengettek a svéd énekes előtt.

Saade előadását a provokáció és az általa keltett felháborodás nyomán levették az Eurovízió hivatalos közösségi média oldalairól.

A versenyért felelős Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége nyilatkozatában elítélte a svéd énekest, amiért megszegte a versenyszabályzatot. Közleményükben úgy fogalmaztak:

„Az Eurovízió egy élő televíziós műsor. Minden előadó tisztában van a verseny szabályaival, és sajnáljuk, hogy Eric Saade úgy döntött, hogy árt az esemény apolitikus jellegének”.

Nemcsak Koránt, Tóratekercseket és Újszövetséget is akartak égetni Svédországban

A szent könyvek égetését épp a muszlim közösség protestálása akadályozta meg.