Nemcsak Koránt, Tóratekercseket és Újszövetséget is akartak égetni Svédországban

Három kérelmet is benyújtottak a svéd rendőrséghez vallásos szentírások elégetésére, a Korán, a Tóra és az Újszövetség elégetésére – a svéd média beszámolói szerint aggodalmat keltve és elítélést kiváltva. A kérelmek közül kettő Stockholmból, egy pedig Helsingborgból érkezett. Az egyik kérelem egy stockholmi mecset előtti Korán-égetésre vonatkozik, és a szervező szándéka szerint erre „a lehető leghamarabb” sor kerülne.

A közelmúltban egy stockholmi mecset előtti Korán-égetés széleskörű nemzetközi felháborodást váltott ki. A rendőrség megerősítette a kérelmek beérkezését, és egyenként értékeli azokat, hogy megfelelnek-e a szükséges feltételeknek.

A korábbi svédországi Korán-égetéseknek politikai következményei voltak, és a svéd NATO-folyamatra nézve károsnak minősítették őket, hiszen Törökország részben azokra hivatkozva nem hagyta eddig jóvá Svédország NATO-csatlakozását.

Az egyik kérelem arra irányult, hogy július 15-én a stockholmi izraeli nagykövetség előtt egy Tóratekercset égessenek el.

A svédországi jelentések szerint a politikai szereplők megdöbbenésüket és elborzadásukat fejezték ki az újabb kérelmek miatt, hangsúlyozva, hogy az ilyen gyűlöletkeltő cselekményekkel foglalkozni kell. Az esetleges tüntetések kérdéseket vetnek fel a jogi következményekkel és az egyes vallási csoportok elleni uszítással kapcsolatban.

„A svédországi zsidó közösség megdöbbent” – mondta Moshe David HaCohen rabbi a The Jerusalem Postnak szerdán. HaCohen társalapítója és projektigazgatója az Amanah nevű svéd szervezetnek, amely a vallási kisebbségek, főként a muszlimok és a zsidók közötti párbeszédet és kapcsolatokat segíti elő.

„Az elmúlt hónapokban felszólaltunk a Korán elégetése ellen, és most elítéljük azok szándékát, akik a zsidók, muszlimok és keresztények szent írásait akarják nyilvánosan elégetni. A svéd kormány nem érti, hogy ez egy gyűlölet-bűncselekmény, amely veszélyezteti az országunk vallási életét”

– mondta.

HaCohen hozzátette, hogy a Korán elégetését követően többször is érkezett kérés Tóra-tekercsek elégetésére, „de ezekre nem került sor, mert a muszlim klérus ezt megakadályozta”.

A svéd kormány elítélte a stockholmi Korán-égetést

Egy iraki bevándorló akciója miatt magyarázkodnak a svédek.

„A vallási szövegek elégetése félreérthetetlen gyűlöletcselekmény és alapvető támadás mindazok ellen, akik bármilyen hithez ragaszkodnak” – fogalmazott közleményében Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke.

„Az uszításnak ezek a látható megnyilvánulásai marginalizálják a vallási kisebbségeket és megosztottságot szítanak a társadalomban.

„Csatlakozunk a Svéd Zsidó Közösségek Hivatalos Tanácsához, amely elítéli a vallási könyvek elégetésének szörnyű tettét, és szolidaritásunkat fejezzük ki muszlim testvéreinkkel.”

Az Európai Rabbik Konferenciájának elnöke, Pinchas Goldschmidt rabbi közleményében így fogalmazott: „Az európai kontinens véres történelmének sötét időszakaira emlékeztető aljas tettnek vagyunk tanúi.

A zsidó származású német költő, Heinrich Heine egyszer arra figyelmeztetett, hogy ahol szent könyveket égetnek el, ott embereket is elégetnek.

A svéd kormánynak ismét sikerült megbántania az ország vallási közösségeinek érzéseit. Minden jogi és politikai lehetőséget megvizsgálunk, hogy fellépjünk e veszélyes javaslatok ellen”.

„A véleménynyilvánítás szabadsága nem áll minden érték felett, és nem engedi meg azokat a cselekedeteket, amelyek arra ösztönzik az állampolgárokat, hogy törvényt szegjenek olyan cselekményekkel, amelyek elősegítik a gyűlölet-bűncselekményeket és a vallási közösségek elleni uszítást”

– folytatta Goldschmidt rabbi.

„Svédország döntése, hogy engedélyezte a Korán elégetését egy mecset előtt, nagyon szerencsétlen döntés”

– mondta Moshe Arbel izraeli miniszter egy nyilatkozatban, amelyben Heinrich Heinét is idézte. „Ezek a cselekedetek nem tisztelik az embereket, nem tisztelik a multikulturalizmust, nem tisztelik a történelmet és nem tisztelik az örökséget. Ez nem liberalizmus, hanem rossz lépések, amelyek erőszakhoz vezethetnek. Mindannyiunknak ki kell állnunk azért, hogy megőrizzük az alapító könyvek becsületét és rangját, valamint minden vallás és minden nemzet örökségét”.”

Mansour Abbas az izraeli Raám arab párt elnöke sokakhoz csatlakozva tiltakozott az izraeli svéd nagykövetség előtt, egy táblát tartva a magasba, amelyen ez állt:

„A Szent Korán tiltja más szent könyvek megsértését”.

BBC riportere Bennettnek: „Az izraeli katonák örülnek ha gyerekeket ölhetnek”

A BBC a volt izraeli miniszterelnökkel készített interjút és ismét alulmúlta önmagát Izrael-gyűlölet terén.