A francia rendőrség nem nézte tétlenül az Izrael-ellenes diákok tüntikézését

man wearing police uniform France police

Rohamrendőrök hatoltak be pénteken Párizsban a tekintélyes Sciences Po egyetem kampuszára, hogy eltávolítsák a diáktüntetőket, akik egy Izrael-ellenes tüntetés keretében próbálták meg elfoglalni az egyetem épületét.

A Reuters szerint a francia rendőrség péntek reggel megrohamozta az egyetem főépületét és kivezettek sokakat a mintegy 70 tüntető közül, akik Palesztina-barát tüntetést tartottak az aulában.

A Comité Palestine Sciences Po csoport által az Instagramra feltöltött felvételeken az látható, ahogy a diákok az épületben a „Szabad Palesztinát” skandálják, valamint palesztin zászlókat és „Szabad Palesztinát” feliratú táblákat tartanak a kezükben.

Ellentétben az erőszakkal, amely a közelmúltban az Egyesült Államokban az Izrael-ellenes diáktüntetéseket jellemezte, a franciaországi egyetemeken zajló tüntetések túlnyomórészt békésen zajlottak, és a jelentések szerint nem voltak erőszakra utaló jelek, amikor a Sciences Po tüntetőit eltávolították az épületből.

A Comité Palestine Sciences Po követeléseinek listáján az egyetemi vezetéssel szemben a csoport Instagram-fiókján megosztott bejegyzés szerint szerepel

„a cionista ideológiákat fenntartó intézményekkel vagy szervezetekkel való partnerség vagy együttműködés megszüntetése”, valamint „az izraeli akciók hivatalos elítélése”.

Visegrád 24 on Twitter: „BREAKING:French riot police storm the famous Sciences Po University in Paris in order to end the „Liberated Zone” set up there by anti-Israel students.🇫🇷🇮🇱 pic.twitter.com/dWCvoHn5Ge / Twitter”

BREAKING:French riot police storm the famous Sciences Po University in Paris in order to end the „Liberated Zone” set up there by anti-Israel students.🇫🇷🇮🇱 pic.twitter.com/dWCvoHn5Ge

Csütörtökön a Sciences Po ideiglenes igazgatója, Jean Bassères elutasította a csoport követelését, hogy az iskola vizsgálja felül az izraeli egyetemekkel való kapcsolatát. Egy rendezvényen, amely a múlt heti egyetemi diáktüntetéseket követte, Bassères elismerte, hogy az iskolának el kell gondolkodnia azon, hogy „állást foglaljon-e fontos politikai kérdésekben”, de azt mondta, hogy az iskola szélesebb körű politikájának felülvizsgálata nem szerepel a napirenden.

Hozzátette, hogy tudatában van annak, hogy az egyetem Izraelhez fűződő viszonyával kapcsolatos hallgatói követelések elutasítása felbosszanthat néhány tüntetőt, és felszólította őket, hogy „mutassanak felelősségtudatot”, és arra buzdította a tüntetőket, hogy ne zavarják meg a jövő héten kezdődő vizsgákat.

A Sciences Po, amelynek egykori diákjai között van Emmanuel Macron elnök is, bejelentette, hogy május 3-án, pénteken zárva lesz az egyetemen zajló tüntetés miatt.

A Sciences Po-n megrendezett ülősztrájk a hasonló Izrael-ellenes tüntetések sorát követi az Egyesült Államok, Európa és Ausztrália egyetemi kampuszain, mivel a diákok továbbra is nyomást gyakorolnak iskoláik vezetésére, hogy lépjenek fel Izrael gázai háborúja ellen.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Elraboltak és megerőszakoltak egy zsidó nőt Franciaországban

A migránsok által lakott környéken élő gyanúsított állítólag azt mondta, hogy tetteivel „bosszút állt Palesztináért”.

Tömegesen menekülnek francia zsidók Izraelbe az antiszemitizmus miatt

Október 7. és november közepe között több mint 1 500 antiszemita incidens történt – háromszor annyi, mint az egész 2022-es évben.