Netanjahu: Ha lesz is túszalkú, a Hamászt akkor is ki kell irtani

Benjámin Netanjahu miniszterelnök szerdán közölte az Izraelben hivatalos látogatáson tartózkodó Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel, hogy nem fogadja el a gázai háború befejezését egy esetleges túszalku részeként – közölte egy izraeli tisztviselő a The Times of Israel című izraeli napilappal.

„A miniszterelnök azt mondta Blinkennek, hogy érdekeltek vagyunk az egyezség megkötésében, ám eltökéltek vagyunk a Hamász megbuktatásában” – mondta a tisztviselő.

Izrael a múlt hét végén egyiptomi közvetítőkön keresztül továbbította legújabb ajánlatát a Hamásznak, amelyre szerda estére vár választ – mondta egy izraeli tisztviselő a The Times of Israelnek.

Netanjahu azt is közölte Blinkennel jeruzsálemi találkozójuk során, hogy a Hamásszal kötött túszalku nem jelenti azt, hogy elkerülhető lenne bevonulás Rafahba, ahol a Hamász megmaradt legalább négy zászlóalja bújkál a civil lakosság között  – közölte a miniszterelnöki hivatal a The Times of Israelnek.

„A rafahi hadművelet nem függ semmitől, Netanjahu miniszterelnök ezt világossá tette Blinken külügyminiszternek”.

Közben Blinken „megismételte az Egyesült Államok egyértelmű álláspontját Rafahról” – mondta Matthew Miller külügyminisztériumi szóvivő.

Az amerikai nyilatkozatból nem derült ki, hogy pontosan mi ez az álláspont,

de a Biden-kormányzat határozottan ellenezte a civilek evakuálására vonatkozó hiteles terv nélküli rafahi műveletet, hovatovább a déli gázai városba való bevonulást „vörös vonalnak” nevezte.

Az amerikai nyilatkozat szerint Blinken „hangsúlyozta, hogy a Hamász az, aki a tűzszünet útjában áll”.

A nap folyamán korábban Jeruzsálemben Jichák Herzog elnökkel folytatott találkozóján Blinken hasonlóan vélekedett, és egyértelműen a Hamászt tette felelőssé azért, hogy november óta nem sikerült túszmegállapodást kötni.

A gázai terrorszervezet „az egyetlen oka annak, hogy a tűzszünet nem valósulhatott meg” – mondta a vezető amerikai diplomata, aki az október 7-i nagyszabású Hamász-támadás óta hetedik alkalommal tartózkodik Izraelben.

Az al-Akhbar libanoni hírügynökség jelentése szerint Izrael ajánlata szerint a Hamász palesztin terrorszervezetnek az első szakaszban legalább 33 túszt kellene szabadon engednie, majd ezt követnék a későbbi szakaszok, amelyek tartós nyugalmat teremtenének, és az izraeli csapatok esetleges teljes kivonását.

A megállapodás első, 40 napig tartó szakasza a jelentések szerint az izraeli csapatok fokozatos kivonását jelentené az övezet egyes részeiről, hogy lehetővé váljon a humanitárius segélyek mozgása és a civilek visszatérése otthonaikba.

A miniszterelnöki hivatal nem kívánta kommentálni a jelentést.

A Hamász vezető tisztségviselője, Szami Abu Zuhri szerint Blinken megjegyzései, amelyek a terrorcsoportot okolják a megállapodás meghiúsulásáért, kísérlet arra, hogy nyomást gyakoroljanak a Hamász terrorszervezetre, és felmentsék Izraelt.

Abu Zuhri azt is elmondta a Reutersnek, hogy a csoport még mindig tanulmányozza a legutóbbi tűzszüneti ajánlatot.

Fontos megjegyezni, hogy az Izraellel szembeni mindennemű amerikai kritika dacára Blinken is egyértelműen a Hamászt is hibáztatta a gázai civilek szenvedéseiért:

„Nekünk is a gázai emberekre kell összpontosítanunk, akik a Hamász kereszttüzében szenvednek, és ezért arra kell összpontosítanunk, hogy megkapják a szükséges segítséget – az élelmiszert, a gyógyszereket, a vizet, a menedéket”.

A találkozót megelőzően Herzog nyilvános nyilatkozatában elítélte, hogy a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság letartóztatási parancsot adhat ki izraeli vezetők ellen.

„Izraelnek nagyon erős jogrendszere van, nagyon erős ítélkezési és bűnüldözési rendszere, akár milyen státuszú állampolgárral szemben” – mondta Herzog.

Blinken kedd este érkezett Izraelbe, miután Jordániában és Szaúd-Arábiában járt.

Az amerikai csúcsdiplomata délután a Kerem Shalom átkelőnél Yoav Gallant védelmi miniszterrel és Tzachi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadóval találkozott volna az asdódi kikötőben, hogy megvizsgálják a Gázába áramló humanitárius segélyeket.

Hűha: Palesztin diákok támadták meg az Izraelbe delegált európai nagyköveteket

Cipőkkel dobálták meg a német nagykövetet és más uniós diplomatákat.