Formálódó túszalku jelentős kompromisszumokat kényszerít Izrael részéről

Egy tárgyalás alatt álló új fogolycsere-alku jelentős kompromisszumokat tartalmaz Izrael részéről, beleértve – első alkalommal – a gázai háború befejezéséről szóló tárgyalásokra való hajlandóság kinyilvánítását.

Izrael a Hamásznak többek között felajánlja, hogy hajlandó teljes mértékben visszaengedni a gázaiakat otthonaikba, kivonni az izraeli csapatokat  a Gáza északi és déli részét elválasztó folyosóról, valamint azt, hogy később hajlandó beleegyezni egy állandó tűzszünetbe.

Ez az első alkalom, hogy Izrael hajlandóságot mutat arra, hogy a tárgyalások következő szakaszában megvitassa a gázai háború befejezését.

Egy izraeli tisztviselő szerint az új javaslatot az egyiptomi hírszerzés tisztviselőivel és az izraeli tárgyalócsoportokkal együttműködve állították össze, figyelembe véve a Hamász álláspontját és a terrorcsoport kompromisszumkészségét — jelenti az Arutz7.

A Hamász elutasította a túszszabadítási megállapodásra vonatkozó legutóbbi összes javaslatot. Egy magas rangú izraeli tisztviselő később azt mondta, hogy a Hamász válasza a közvetítők legutóbbi alkujavaslatára az volt, hogy a hathetes tűzszünetért cserébe csak 20 túsz szabadon engedését vállalta a 133 fogva tartott túszból.

Izrael figyelmeztette a Hamászt, hogy nagyszabású katonai műveletet hajt végre, ha a terrorcsoport nem fogadja el az asztalon fekvő alkut a fennmaradó 133 túsz egy részének, ha nem is az összesnek a szabadon bocsátásáról.

„Ha lesz egyezség, felfüggesztjük a műveletet” – mondta Izrael külügyminisztere, Israel Katz a 12-es csatornának, miközben az IDF folytatta a hadművelet előkészületeit, Egyiptom pedig újból nekilátott a túszalku megformálásának, miután hetek óta úgy tűnt, hogy az ilyen jellegű erőfeszítések, a Hamász makacssága miatt zsákutcába jutottak.

„A túszok szabadon bocsátása fontos prioritás számunkra”

– hangsúlyozta Katz. Azután beszélt, hogy pénteken egy egyiptomi küldöttség Izraelben járt, hogy tárgyalásokat folytasson Izraellel egy új alku lehetőségéről.

„Ha van lehetőség egyezségre, akkor megtesszük”

– mondta, bár hangsúlyozta, hogy ez nem befolyásolja a háború általános célját, a Hamász elpusztítását — írja a The Jerusalem Post.

A Hamász közölte, hogy szombaton megkapta Izrael hivatalos válaszát a legutóbbi tűzszüneti javaslatára, és tanulmányozni fogja azt, mielőtt benyújtja válaszát – közölte a palesztin terrorcsoport gázai vezetőjének helyettese egy nyilatkozatban.

A vita tárgya az volt, hogy a mintegy 20-40 túsz – nők, idősek és betegek – szabadon engedéséért cserébe a terrorcsoport hat hetes tűzszünetet kért és azt követelte Izraeltől, hogy engedje szabadon a börtöneiben fogva tartott összes palesztin terroristát.

A Hamász ragaszkodott ahhoz is, hogy a hat hetes tűzszünet után végleg befejeződjön a háború, ez persze a terrorcsoport hatalmon maradását jelentené. A közvetítők úgy igyekeztek továbblépni a kérdésben, hogy nem foglalkoznak azonnal ezzel a kérdéssel, mivel Izrael ragaszkodik ahhoz, hogy a Hamász nem maradhat tovább a Gázai övezetben, és be kell fejeznie a megsemmisítésére irányuló katonai műveletet.

Izraeli tisztségviselők pénteken közölték egyiptomi kollégáikkal, hogy Izrael kész „egy utolsó esélyt” adni a túsztárgyalásoknak a Hamásszal való megegyezésre, mielőtt megindítani a hadműveleteit Rafahban, ahol a Hamász megmaradt mintegy négy zászlóalja bújkál a gázai civilek között – idézte két izraeli tisztségviselőt az Axios.

Hogy növelje a nyomást Izraelre az alku érdekében, a terrorcsoport szombaton közzétett egy videót, amelyen két izraeli túsz, a 64 éves Keith Siegel és a 47 éves Omri Miran beszél. Annak jeleként, hogy a videó nemrég készülhetett, megemlítették a pészah ünnepét.

NC native among 2 hostages in video released by Hamas

One of the hostages is American citizen Keith Siegel. Story: https://abc11.com/nc-native-keith-siegel-seen-in-newly-released-hamas-video-that-appears-to-show-2-hostages/14739598/ Watch: https://abc11.com/watch/live/11065013/ Like us on Facebook: https://www.facebook.com/ABC11/ X: https://twitter.com/ABC11_WTVD TIKTOK: https://www.tiktok.com/@abc11_eyewitnessnews

Szombat este Omri apja, Dan felszólalt a Túszok terén tartott tüntetésen, amelyen a tüntetők azt követelték, hogy Izrael kössön megállapodást, és azt mondta a tömegnek: „Remélem, hogy most már tényleg létrejön az alku”.

Felszólította a Hamász gázai vezetőjét, Yahya Sinwar-t, hogy „tegyen egy kis lépést, és kímélje meg mindkét népet a vérontástól”. Sinwarhoz fordulva folytatta: „Mutasson némi emberséget, és Izrael vezetői viszonozni fogják, ebben biztos vagyok”.

A múlt héten a Hamász közzétett egy másik videót is, amelyen látható, hogy a 23 éves Hersh Goldberg-Polin, amerikai-izraeli állampolgár is életben van.

Szokatlan módon a katari külügyminisztérium szóvivője, Majed Al Ansari interjút adott az izraeli KAN Newsnak. Katar Egyiptom mellett is közreműködött a megállapodás közvetítésében.

„Minden egyes nap, amikor késik az egyezség elérése, újabb életek vesznek oda, és a túszok élete kerül veszélybe”

– mondta.

Minden nap, amikor nem születik megállapodás, „további kockázatot jelent a túszok számára” – mondta, hozzátéve, hogy politikai megfontolások akadályozzák a folyamatot.

Izrael és a Hamász is többet kellene tegyen azért, hogy most egyezségre jusson”

– mondta.

„Hangot adtunk a csalódottságunknak a felek elkötelezettségi szintje miatt. Újraértékeljük közvetítői szerepünket a mindkét fél komolyságával és a megállapodás elérésével kapcsolatos érzéseink miatt. Úgy gondoljuk, hogy mindkét oldal részéről sokkal többet lehet tenni, és hogy jelenleg mindent megteszünk, amit csak tudunk, és mindkét oldalra nagyobb nyomást kell gyakorolni” – fogalmazott a katari diplomata.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter várhatóan hétfőn és kedden Szaúd-Arábiába látogat, hogy regionális partnerekkel találkozzon, és megvitassa a gázai tűzszünet elérésére és az izraeli túszok szabadon bocsátására irányuló erőfeszítéseket – közölte szombaton a külügyminisztérium.

„Meg fogja vitatni a Gázába irányuló humanitárius segítségnyújtás közelmúltbeli növekedését, és alá fogja húzni annak fontosságát, hogy biztosítsák a növekedés fenntartását” – mondta Matthew Miller, a külügyminisztérium szóvivője közleményében.

„A miniszter hangsúlyozni fogja továbbá a konfliktus továbbterjedésének megakadályozásának fontosságát, és megvitatja a térségben a tartós béke és biztonság elérésére irányuló folyamatban lévő erőfeszítéseket, többek között a független palesztin államhoz vezető úton keresztül, Izrael számára biztonsági garanciákkal.”

Blinken a tervek szerint ezen az utazáson nem látogat Izraelbe.

Na szép: Aknavetővel lőtték a terroristák a Gázában épülő humanitárius kikötőt

Támadás érte az Egyesült Államok vezetésével épülő humanitárius kikötőt a Gázai övezet partjainál.