Végre megelégelte az amerikai rendőrség az egyetemeken tomboló antiszemitizmust

A hatóságok egyre keményebben lépnek fel az Izrael-ellenes diáktáborok felszámolásában, amelyek a Gázában a terrorizmus elleni háború közepette Izrael elszigetelését követelik.

A legutóbbi egyetemi összecsapásra a rendőrök csütörtök reggel azonnal reagáltak, amikor a New Jersey-i Princeton Egyetemen a diákok tiltakozó tábort kezdtek felállítani – a közösségi médiában közzétett videofelvételek tanúsága szerint.

„Önök mindannyian megsértik az egyetemi szabályzatot. Ezeket a sátrakat azonnal le kell bontani” – hallható egy rendőr az X-en közzétett videón, miközben a tüntetők azt skandálják, hogy „Szabad, szabad Palesztinát”.

Az egyetemi rendőrség gyors reakciója órákkal azután következett be, hogy a bostoni rendőrség csütörtökön kora reggel erőszakkal eltávolított egy tábort, amelyet az Emerson College diákjai állítottak fel, és 108 embert tartóztattak le – közölték a média beszámolói és a rendőrség.

A sátrakat, amelyek a főiskola melletti sétányon álltak Boston belvárosában, nem sokkal hajnali 1 óra után távolították el – közölte a rendőrség.

A dulakodásról készült videón látszik, hogy a diákok a sikátorban karokat összekulcsolva és esernyőkkel ellenálltak a rendőröknek, akiknek szabály szerűen át kellett törniük magukat a tömegen.

A főiskola vezetői korábban figyelmeztették a diákokat, hogy a sikátor, amely nem kizárólag az Emerson tulajdonában van, közterület-használati joggal rendelkezik, és a városi hatóságok intézkedésekkel fenyegettek, ha a tüntetők nem távoznak. A videón látható, hogy a rendőrök először figyelmeztették a diákokat, hogy távozzanak, mielőtt bevonultak volna.

Andy Ngô 🏳️‍🌈 on Twitter: „Overnight, far-left extremists gathered at @EmersonCollege in Boston for a direct action for Gaza. They attacked police & brought umbrellas, an Antifa tactic used to hide themselves and to assault people. Four officers were injured during the 108 arrests. pic.twitter.com/lwBDTEAO0g / Twitter”

Overnight, far-left extremists gathered at @EmersonCollege in Boston for a direct action for Gaza. They attacked police & brought umbrellas, an Antifa tactic used to hide themselves and to assault people. Four officers were injured during the 108 arrests. pic.twitter.com/lwBDTEAO0g

További 93 embert tartóztattak le szerda este a Dél-kaliforniai Egyetemen (USC) tartott tüntetésen – közölte a Los Angeles-i rendőrség, egyiküket fegyverrel elkövetett támadás vádjával, bár a rendőrség illetékesei nem közöltek azonnal részleteket az incidensről.

A USC-n már azután is nagy volt a feszültség, hogy az egyetem biztonsági aggályokra hivatkozva lemondta az iskola palesztinbarát búcsúztatójának tervezett beszédét.

Miután szerdán kora reggel dulakodtak a rendőrökkel, néhány tucat tüntetőt, akik összekulcsolt karokkal álltak, később az este folyamán egyenként, incidens nélkül őrizetbe vettek.

Reuters on Twitter: „Tensions flared as protesters and police clashed on the campus of the University of Southern California in Los Angeles during a pro-Palestinian demonstration https://t.co/x1lNi3iToj pic.twitter.com/gDFkLhK8Nc / Twitter”

Tensions flared as protesters and police clashed on the campus of the University of Southern California in Los Angeles during a pro-Palestinian demonstration https://t.co/x1lNi3iToj pic.twitter.com/gDFkLhK8Nc

Az USC-től északra, a Humboldt-i Kaliforniai Állami Műszaki Egyetem tüntetői harmadik napja egy épületben barikádozták el magukat. Az iskola a hétvégére lezárta az egyetemet, és virtuálisan tartotta az órákat.

A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemen tartott újabb tüntetés arra szólította fel a főiskolásokat, hogy szakítsák meg a kapcsolatot Izraellel és a konfliktusból szerintük hasznot húzó vállalatokkal.

„201 napon keresztül a világ csendben nézte, ahogy Izrael több mint 30 000 palesztint gyilkolt meg” – áll a UCLA tüntetés szervezőinek online közzétett üzenetében.

„Ma a UCLA csatlakozik az ország diákjaihoz, akik azt követelik, hogy egyetemeink váljanak meg azoktól a cégektől, amelyek profitálnak a palesztinai megszállásból, apartheidből és népirtásból.”

Az atlantai Emory Egyetemen a helyi és állami rendőrségnek kellett felszámolnia egy tábort, bár az egyetem szerint a tüntetők nem diákok, hanem külső aktivisták voltak. Az oszlatásokat mutató videón látható, hogy a rendőröknek kábítófegyvert kellett használnia egy tüntető ellen. Legalább 17 embert őrizetbe vettek, megbilincselték őket, és egy rendőrségi szállítójárműbe rakták. Nem volt világos, hogy az őrizetbe vett személyek az Emory diákjai vagy oktatói voltak-e.

Az Emoryban tüntetők palesztinokat támogató jelszavakat skandáltak, és ellenezték az Atlantában épülő közbiztonsági kiképzőközpontot. A két mozgalom szorosan összefonódik Atlantában, ahol évek óta zajlik a „Stop Cop City” aktivizmus, amely ingatlanok elleni támadásokkal is járt.

Dr. Evil on Twitter: „🚨POLICE ACTION IN COLLEGE CAMPUS IN ATLANTA, GEORGIAEmory University in Atlanta, Georgia, hundreds of pro-Palestine students were tasered and tear gased by Police. pic.twitter.com/MAgMfc9CTF / Twitter”

🚨POLICE ACTION IN COLLEGE CAMPUS IN ATLANTA, GEORGIAEmory University in Atlanta, Georgia, hundreds of pro-Palestine students were tasered and tear gased by Police. pic.twitter.com/MAgMfc9CTF

A massachusettsi Harvard Egyetem a héten a Harvard Yardra való bejutás korlátozásával és a sátrak és asztalok engedélyeztetésével igyekezett megelőzni a tüntetéseket. Ez nem akadályozta meg a tüntetőket abban, hogy szerdán 14 sátorral tábort verjenek, miután az egyetem felfüggesztette a Harvard Egyetemista Palesztinai Szolidaritási Bizottságát.

A Northwestern Egyetemen a diákok sátrakat kezdtek felállítani a Chicagótól északra fekvő egyetemen, miközben felszólították az iskolát, hogy védje meg az Izrael-ellenes felszólalókat és szüntesse meg az izraeli intézményekkel való kapcsolatokat – közölték a szervezők.

„Nem engedjük, hogy a Northwestern cinkosságával szemben a megszokott módon folytatódjon az üzlet” – fogalmazott közös nyilatkozatában az NU Educators for Justice in Palestine, a Student Liberation Union és a szélsőbaloldali, Izrael-ellenes Jewish Voice for Peace.

A Northwestern Izrael-ellenes táboráról készült felvételeken látható, amint egy álarcos palesztinbarát tüntető megtámad egy diákriportert, aki a sátrakat felállító tüntetőket filmezte.

Logan Schiciano on Twitter: „Unfortunately some protesters at Northwestern’s newly-formed encampment weren’t too thrilled with us reporting. pic.twitter.com/kUXFWt9Kvd / Twitter”

Unfortunately some protesters at Northwestern’s newly-formed encampment weren’t too thrilled with us reporting. pic.twitter.com/kUXFWt9Kvd

Sátrakat állítottak fel csütörtök reggel a washingtoni George Washington Egyetemen is, ahol a tüntetők egy csoportja azt skandálta, hogy „Jogunk van lázadni, váljatok meg Izraeltől most, vagy menjetek a pokolba” – mutatták a közösségi médiában közzétett videofelvételek.

Sulaiman Ahmed on Twitter: „BREAKING: STUDENTS OF GEORGE WASHINGTON UNIVERSITY STARTED AN ENCAMPMENT FOR GAZA ON THE LAWNThe encampment is just four blocks from the White House. Police have issued a notice to vacate they have until 7PM EST to leave.US is belong a totalitarian fascist society. pic.twitter.com/KnF27tzVb9 / Twitter”

BREAKING: STUDENTS OF GEORGE WASHINGTON UNIVERSITY STARTED AN ENCAMPMENT FOR GAZA ON THE LAWNThe encampment is just four blocks from the White House. Police have issued a notice to vacate they have until 7PM EST to leave.US is belong a totalitarian fascist society. pic.twitter.com/KnF27tzVb9

A Columbia tisztviselői péntek hajnali 4 óráig adtak időt a tüntetőknek, hogy megállapodjanak az egyetemmel az egy hete kezdődött tiltakozás során a New York-i kampuszon felállított több tucat sátor lebontásáról.

Az eredetileg kedd éjfélre kitűzött határidő megállapodás nélkül telt el, de az adminisztrátorok 48 órával meghosszabbították azt, arra hivatkozva, hogy a tárgyalások során előrelépés történt.

Az egyetem már korábban is megpróbálta erőszakkal leállítani a tiltakozást. Április 18-án Nemat Shafik, a Columbia elnöke szokatlan módon meghívta a New York-i rendőrséget az egyetem területére, ami sok diák és oktató haragját váltotta ki.

Több mint 100 embert letartóztattak, és a sátrakat eltávolították az egyetem főteréről. Néhány napon belül azonban a tábor ismét a helyén volt, és az egyetem lehetőségei szűkülni látszottak.

Szerdán a Columbián tett látogatásán az amerikai képviselőház republikánus elnöke, Mike Johnson felszólította Shafikot, hogy mondjon le, „ha nem tud rendet tenni ebben a káoszban”.

„Ha ezt nem sikerül gyorsan megfékezni, és ha ezeknek a fenyegetéseknek és megfélemlítéseknek nem vetnek véget, akkor eljön a megfelelő idő a Nemzeti Gárda bevetésére”

– mondta.

Miután találkozott a zsidó diákokkal, Johnson az egyetemen tartott sajtótájékoztatón beszélt, amelynek során tüntetők szakították félbe, többek között „Mike, te béna” kiáltásokkal.

Szerda este a Columbia szóvivője azt mondta, hogy alaptalanok azok a híresztelések, amelyek szerint az egyetem a Nemzeti Gárda bevonásával fenyegetőzött volna. „A hangsúly a rend helyreállításán van, és ha ezt párbeszéddel elérhetjük, akkor meg is tesszük” – mondta Ben Chang, a Columbia kommunikációs alelnöke.

A tüntetők megfogadták, hogy mindaddig folytatják a tiltakozást, amíg az egyetem beleegyezik, hogy nyilvánosságra hozza és elidegeníti a gázai háborút támogató pénzügyi érdekeltségeit, és amnesztiát ad a tüntetések idején az iskolából felfüggesztett diákoknak.

Vasárnap Joe Biden amerikai elnök elítélte a „szemérmetlen antiszemitizmust”, amelynek „nincs helye az egyetemi kampuszokon”, ugyanakkor Fehér Ház azonban azt is közölte, hogy az elnök támogatja a véleménynyilvánítás szabadságát az amerikai egyetemeken.

Austinban a hatóságok nem haboztak, amikor szerdán feloszlatták a Texasi Egyetem fő kampuszán tartott tüntetést.

Az állami autópálya-rendőrség rendőrei rohamfelszerelésben, lovas rendőrökkel oszlatta fel a tüntetést az iskola zászlóshajójának számító austini kampuszon. A texasi közbiztonsági minisztérium az X-en tette közzé, hogy 34 embert tartóztattak le — írja a Times of Israel.

Elon Musk ölbe tett kézzel nézi a neonácik tombolását

Virágzanak az antiszemita és gyűlölködő tartalmakat megosztó oldalak a korábban Twitter néven ismert X-en.