Diplomáciai siker: Amerika mégsem szankciózza a Netzah Jehuda zászlóaljat?

Az izraeli politikusok nyomására úgy tűnik, sikerült elérni, hogy az USA visszalépjen a szankciók kihirdetésétől.

Az Egyesült Államok valószínűleg nem fog szankciókat bevezetni a Netzah Jehuda zászlóaljjal szemben, legalábbis egyelőre nem – jelentette szerda délután a Ynet izraeli tisztségviselőkre hivatkozva.

A Netzah Jehuda egy kizárólag férfiakból álló, haredi zászlóalj, amely 2022 végéig a Jordán-völgyben és Szamáriában teljesített szolgálatot.

A Reuters külpolitikai tudósítója, Humeyra Pamuk azonban szerda délután hivatalos forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a szankciókat mégiscsak ki fogják vetni a következő napokban.

A Ynet szerint a szankciók kivetésének tervétől való várható elállásra az izraeli vezetők intenzív nyomása után került sor.

A beszámoló szerint az a tény, hogy az izraeli vezetők a politikai spektrum minden részéről, Benjamin Netanjahu miniszterelnöktől az ellenzéki vezető Jair Lapidig, ellenállásukat fejezték ki a tervezett szankciókkal szemben, arra késztette az Egyesült Államokat, hogy visszalépjen a függőben lévő döntéstől.

„Az ésszerű értékelés szerint képesek leszünk meggyőzni az amerikaiakat, hogy ne vezessék be ezeket a szankciókat”

– mondta több izraeli forrás a Ynetnek.

Egy magas rangú izraeli tisztviselő a Ynetnek elmondta, hogy az Egyesült Államokat meglepték az izraeli politikusok és az izraeli közvélemény kemény reakciói a tervezett szankciókra. Az izraeli vezetők állítólag megígérték az amerikai tisztviselőknek, hogy a Netzah Jehudának tulajdonított problémás incidensekkel foglalkozni fognak.

Soros és Rockefeller-pénzek állnak az Izrael-ellenes amerikai szankciók mögött

Az NGO Monitor kiderítette, hogy egy Izrael-ellenes civil szervezet szolgáltatta a „bizonyítékokat” az amerikai külügyminisztériumnak az IDF ellen.