Az izraeli idősek jobban bírják a háború okozta stresszt, mint a fiatalok

A Bár-Ilán Egyetem kutatói által végzett felmérés szerint az idősebb korosztály könnyebben vészeli át a háborús időszakot, mint a fiatalabb generáció tagjai.

A digitális és hagyományos módszerekkel végzett felmérés, melyben 428, különböző korosztályba tartozó izraeli vett részt, a poszttraumás stressz (PTSD) tüneteinek jelentkezését, illetve az általános stressz-szintet mérte. A kutatást vezető pszichológus, Amit Srira professzor két csoportra bontotta a válaszadókat: a fiatalabb, 20 és 59 év, illetve az idősebb, 60 és 87 év közöttiekre.

Emellett megkülönböztette a gyorsan, legfeljebb néhány napon vagy héten belül elmúló stresszt, illetve a PTSD hosszú távú megjelenési formáit, amit különböző ingerek, például bizonyos helyszínek, rossz érzések vagy hirtelen emlékezet-bevillanások idéznek elő.

A fiatalabb korcsoport vizsgálatakor kiderült, hogy a megkérdezettek 24,8 százaléka szenved akut stressztől és 42,8 százaléka mutatja a PTSD egyes tüneteit.

Az időseknél egészen más eredmények születtek: a hatvan év felettiek mindössze három százaléka szenved a stressztől és csak 13,7 százaléknál jelentkezett a PTSD valamelyik tünete.

„A háborús helyzet kihívásai ellenére az idősek jóval nagyobb ellenálló képességről tettek tanúbizonyságot, mint fiatalabb társaik. Ez azt jelenti, hogy bár az idősebbek fizikai ereje, kognitív képességei és szociális lehetőségei csökkennek,

mégis vannak mozgósítható erőforrásaik, melyek segítségével sikeresen tudnak megküzdeni a traumák hatásaival”

– összegezte az adatokat Srira professzor, aki mindezt a gazdagabb élettapasztalattal, mélyebb bölcsességgel és nagyobb önuralommal magyarázta.

Ez a cikk a Zsido.com oldalán jelent meg eredetileg.

Kutyákkal segítenek Izraelben a PTSD-ben szenvedőkön

Segítőkutyás program indult Izraelben a poszttraumák csökkentésére és megelőzésére.