Megáll az ész: Precedens nélküli lépésre szánhatja el magát Amerika

Antony Blinken amerikai külügyminiszter három amerikai forrás szerint várhatóan a következő napokban szankciókat jelent be az izraeli hadsereg (IDF) Netzáh Jehuda zászlóalja ellen, mivel e zászlóalj állítólag emberi jogokat sértett.

Ha a lépés megtörténik, az lenne első alkalom, hogy az Egyesült Államok kormánya szankciókat szab ki egy izraeli katonai egységre annak ciszjordániai tevékenysége miatt.

A források közölték, hogy az amerikai szankciók megtiltják az amerikai katonai segélyek átutalását a Netzáh Jehuda zászlóaljnak, megakadályozhatják, hogy katonái és tisztjei részt vegyenek az amerikai hadsereggel folytatott kiképzésen, és hogy az egység katonái részt vegyenek olyan tevékenységekben, amelyek amerikai finanszírozásban részesülnek.

A szankciók Patrick Leahy volt demokrata szenátor 1997-es törvényén alapulnak, amely megtiltja az Egyesült Államoknak, hogy katonai támogatást vagy kiképzést nyújtson biztonsági erőknek, a hadseregnek vagy a rendőrségnek, ha megbízható információk állnak rendelkezésre az emberi jogok megsértéséről.

Egy magas rangú amerikai kormányzati tisztviselő az izraeli Walla! hírportálnak elmondta, hogy

Blinken döntése olyan incidenseken alapul, amelyek október 7-e előtt történtek Ciszjordániában.

Az egyik forrás azt állította, hogy Blinken úgy döntött, hogy nem szab ki szankciókat az izraeli hadsereg és a rendőrség több további egységére, amelyek szintén vizsgálat alatt álltak, mivel azok korrigálták magatartásukat.

Csütörtökön a ProPublica című amerikai oknyomozó honlap számolt be arról, hogy az amerikai külügyminisztériumnak az emberi jogok ciszjordániai megsértésével kapcsolatos állításokat vizsgáló különbizottsága néhány hónappal ezelőtt ajánlásokat továbbított a Blinkenhez, hogy az IDF és az izraeli rendőrség több egységét szankciókkal sújtsa, és akadályozza meg, hogy amerikai finanszírozásban részesüljenek.

Egy pénteki olaszországi sajtótájékoztatón Blinkent ezekről az ajánlásokról kérdezték, és azt állította, hogy már döntött az ügyben, és az elkövetkező napokban bejelentést tesznek róla.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök felháborodását fejezte ki az egység szankcionálására irányuló szándékról szóló hírek miatt, és az X-en azt írta, hogy „nem szabad szankciókat bevezetni az IDF ellen”!

„Egy olyan időszakban, amikor katonáink a terror szörnyetegei ellen harcolnak, az a szándék, hogy szankciókat szabjanak ki az IDF egyik egységére, az abszurditás csúcsa és erkölcsi mélypont”

– írta Netanjahu.

„Az általam vezetett kormány minden eszközzel fel fog lépni az ilyen lépések ellen”.

A Netzah Yehuda zászlóaljat eredetileg a haredi (ultraortodox) különleges katonai egységként hozták létre, amelyben minden katona és tiszt férfi.

Az évek során, tekintettel az IDF-be jelentkező haredi katonák alacsony számára, az egységbe radikálisabb álláspontot képviselő fiatalokat is felvettek, akik ilyen vagy olyan okból nem kerültek be az IDF más egységeibe — számol be a The Jerusalem Post.

Masszív katonai segélycsomagot hagyott jóvá az amerikai képviselőház

Izraelnek jut 17 milliárd dollár, de kap pénzt Ukrajna és Tajvan, sőt, még a palesztinok is.