„Halál Izraelre” – kiabálták a török parlamentben Erdogan beszéde alatt

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdai beszédét az ankarai parlamentben, amelyet „Halál Izraelre” kiáltásokkal éljenezte a közönség. Erdogan azt állította, hogy Izrael az elmúlt évtizedekben többször is megpróbálta megbuktatni a török kormányt, és közölte a parlamenti képviselőkkel, hogy a hétvégén várhatóan vendégül látja a Hamász politikai irodájának vezetőjét, Iszmail Haníjét, akit „a palesztin harc vezetőjének” nevezett.

„Míg mindenki más hallgatott, mi a Hamászt ellenállási mozgalomként, nem pedig terrorcsoportként definiáltuk. Kijelentettem és megmutattam az ENSZ-ben azokat a térképeket, amelyek azt mutatják, hogy Izrael megszállta a palesztin földeket. Mindig és mindenben palesztin testvéreink mellett álltunk”

– mondta a török elnök.

Erdogan megjegyezte, hogy nincs különbség a Hamász és a török gerillaharcos csoportok között, amelyek a török függetlenségi háború idején Musztafa Kemal Atatürk, a modern Törökország alapítója vezetésével működtek. Az esemény részeként levetítettek egy propagandafilmet, amely Törökország palesztinokat támogató akcióit mutatta be,

aminek hatására a közönség a „Halál Izraelre” skandálással fejezte ki véleményét.

Beszédében Erdogan Izraelt a Törökországban az elmúlt évszázadban történt katonai puccsokkal hozta összefüggésbe.

„Ne felejtsük el az 1980. szeptember 12-i katonai puccsot, amely közvetlenül a Jeruzsálemért tartott hatalmas tüntetés után történt Konyában. Ne felejtsük el az 1997. február 28-i puccsot, amely közvetlenül az ankarai Jeruzsálem éjszakája rendezvény után történt. Ne felejtsük el, hogy a 2016-os sikertelen puccskísérletet cionista szereplők hajtották végre”

– mondta Erdogan.

„Mindezeket a lépéseket azért tették, hogy csökkentsék a palesztin harc iránti érzékenységünket. Kijelentem, hogy nem hajtunk fejet és nem adjuk meg magunkat az önök támadásainak, mint például a katonai puccs, a gazdasági szankciók, a merényletkísérletek és a pszichológiai hadviselés. Kijelentem, hogy továbbra is fel fogom erősíteni a palesztin nép hangját”

– tette hozzá.

Míg Erdogan a hétvégén tervez találkozni Haníjével, a Reuters egy helyi forrást idézve közölte, hogy Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter szerdán találkozott Haníjével Karsban, akivel a Gázába érkező humanitárius segélyekről, a tűzszünet elérésére irányuló erőfeszítésekről és az izraeli túszok kérdéséről tárgyaltak.

Dr. Hay Eytan Cohen Yanarocak, a Tel Aviv-i Egyetem munkatársa Erdogan beszéde után azt mondta, hogy

Izrael vádolása a törökországi katonai puccsok támogatásával az Izrael elleni retorika újabb aggasztó eszkalálódása, „olyan módon, ahogyan még nem láttuk”.

Erdogan azzal is vádolta Izraelt, hogy „14 ezer palesztin gyermeket ölt meg”. „Már Hitlert is felülmúlták. Továbbra is támogatni fogjuk a palesztin függetlenségi harcot minden körülmények között, és bátran megvédjük bárkivel szemben, aki megpróbálja elnyerni Izrael szimpátiáját, amikor továbbra is terrorszervezetnek nevezi a Hamászt”.

Erdogan: „Netanjahu Hitler és Sztálin mellett érdemelte ki a helyét”

A török elnök, aki még mindig nem ítélte el a Hamász október 7-i brutális terrorakcióját, ismét Izraelt és annak vezetését illette képmutató szavakkal.