Izrael örülhet, Irán idegeskedhet: fontos döntések születtek Washingtonban

Az amerikai képviselőház tucatnyi Izrael-barát és Irán-ellenes törvényjavaslatot és határozatot fogadott el az Iráni iszlám köztársaság szombati, a zsidó állam elleni rakétatámadása nyomán.

Az amerikai törvényhozók hétfőn két olyan törvényjavaslatot fogadtak el, amelyek Irán gazdaságát vették célba, egy harmadik javaslattal pedig megtagadnák az adómentességet azoktól az amerikai jótékonysági szervezetektől, amelyek külföldi terrorista szervezeteket finanszíroznak.

A képviselőház kedden kilenc olyan törvényjavaslatot és határozatot fogadott el, amelyek célja a zsidó állam támogatása és Irán elleni küzdelem.

A legtöbb törvényjavaslatot elsöprő többséggel fogadták el, és csak a baloldali demokraták úgynevezett „osztagának” tagjai és a progresszív frakció más tagjai ellenezték. Thomas Massie képviselő, a libertáriánus, aki általában minden külpolitikai törvényt ellenez, az egyetlen republikánus „nem” szavazó volt a törvényjavaslatoknál.

Alexandria Ocasio-Cortez képviselő demokrata képviselő kedden kijelentette, hogy a rengeteg törvényjavaslat „célzottan arra irányul, hogy növelje egy halálos regionális háború vagy még rosszabb valószínűségét”.

„A republikánus többség kifejezetten a közel-keleti feszültségek további fokozására használja ki a törvényjavaslatok sorozatát”

– mondta. „Ellenezni fogok minden olyan cinikus törekvést, amely a feszültségek további gerjesztésére, a régió békéjéhez vezető út lerombolására és az amerikai nép további megosztására irányul”.

A tucatnyi törvény közül a legmegosztóbb a „No U.S. Financing for Iran Act” volt, amelyet hétfőn 294-105 arányban fogadott el a képviselőház. Hakeem Jeffries, a képviselőház demokrata kisebbségi vezetője egyike volt annak a 104 demokratának, akik a törvényjavaslat ellen szavaztak.

Biden: Az USA nem vesz részt Irán elleni megtorló műveletekben

Az amerikai elnök vasárnapra összehívja a többi G7-vezetőt, hogy összehangolják „az Irán arcátlan támadására adott egységes diplomáciai választ”.

Az elfogadott törvény korlátozná az amerikai pénzügyminisztériumot, az Egyesült Államok Export-Import Bankját és a Nemzetközi Valutaalapot abban, hogy bizonyos Iránnal kapcsolatos ügyleteket bonyolítsanak le.

A törvényjavaslat ellenzői szerint a jogszabály nem szándékolt következményekkel járna a nemzetközi fejlesztési finanszírozásra nézve, és szükségtelenül alaposan vizsgálná az amerikai vállalkozásokat az Export-Import Bankkal folytatott ügyleteik során.

A képviselőház kedden 377-44 arányban elfogadott egy állásfoglalást is, amely kimondja, hogy a „folyótól a tengerig Palesztina szabad lesz” kifejezés antiszemitának minősül.

A heti menetrend öt további Izrael-barát és Irán-ellenes törvényjavaslatot sorol fel, amelyekről még nem szavaztak.

Ez a lista nem tartalmazza az Izraelnek, Ukrajnának és Tajvannak szánt kiegészítő külföldi segélycsomagot, amelyet a hét folyamán külön törvényjavaslatként terjesztenek majd elő.

Robert Greenway: Soha nem lett volna szabad ennek megtörténnie

Donald Trump korábbi tanácsadója küldte el melegebb éghajlatra az amerikai kormányzatot.