Saját zsinagógája előtt támadták meg Moldova főrabbiját

Ez már a második ilyen súlyos támadás a kelet-európai országban néhány héten belül.

Több évnyi dokumentált antiszemita támadás nélküli időszak után Moldovában két, a Gázai övezetben zajló háborúval kapcsolatos antiszemita incidensről érkezett jelentés.

Az első esetben egy kelet-európai kinézetű fiatalember egy lett rendszámú autóval érkezett Kisinyov központi zsinagógájához és fényképezni kezdte a zsinagóga épületét.

A zsinagóga biztonsági őre odalépett a fiatalemberhez, és megkérdezte, hogy miért fotózza az épületet, mire a férfi elkezdte szidni a zsidókat és Izraelt.

Ekkor Moldova főrabbija, Mendel Axelrod rabbi kijött a zsinagóga épületéből, mire a fiatalember dühét a rabbi ellen fordította, és azt kiabálta:

„Mit keresel itt? Hogyhogy senki sem végzett veled mindazért, amit a palesztinokkal művelsz?”.

A támadó megpróbált a rabbihoz közeledni, de az őr megakadályozta őt ebben. A rabbi visszament a zsinagóga épületébe, a támadó pedig autójával távozott.

Vádat emelt az ügyészség a zsidókat „gyilkos népnek” nevező miskolci nő ellen

A nő ellen a Tett és Védelem Alapítvány tett feljelentést egy súlyos antiszemita incidens után.

Ez az eset egy másik antiszemita incidenst követ, amely körülbelül egy hete történt, amikor vandálok Palesztina felszabadítását követelő feliratokat festettek a holokauszt áldozatainak emlékművére a moldovai Soroka városában.

A moldovai zsidó közösség megdöbbenését fejezte ki az incidensek miatt, és arról számolt be, hogy bár az országban az antiszemita incidensek ritkák, néhány évente egyszer előforduló eseménynek számítanak, kétségtelen, hogy az Izrael elleni uszítás, különösen az orosz médiában, amelyet az ország sok lakosa fogyaszt, ilyen incidensekhez vezetett.

Maia Sandu moldovai elnök utasítására, akit tájékoztattak az incidensekről, a biztonsági erők keresik az antiszemita elkövetőket, hogy letartóztassák és bíróság elé állítsák őket.

„Moldova ezt nagyon komolyan veszi”

– mondta a Chábád közösség elnöke, Zusha Abelsky rabbi. „Sandu elnök utasítására úgy döntöttünk, hogy növeljük a biztonságot az országszerte működő zsinagógáink, iskoláink és óvodáink körül, valamint mindent megteszünk a bűnözők elfogása érdekében”.

Abelsky szerint az antiszemita incidensekért a zsidó „bosszú” az lesz, hogy még ebben a hónapban Moldova 18 városának mindegyikében közös szédert tartanak pészachkor.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Nincsenek szavak: holokauszt-túlélők házára fújtak horogkeresztet Belgiumban

A gyűlöletszimbólum mellé egy „Gaza Free” felirat is társult.