Irán drónok százait indította Izrael felé

Irán több tucat drónnal indított támadást Izrael ellen – írja az Axios hírportál.

A drónoknak becslések szerint több óra kell, hogy Izraelig elérjenek (a két ország közti távolság több, mint 2 000 km).

Az izraeli hadsereg részéről nincs azonnali nyilatkozat a támadásról.

Arról, hogy Irán várhatóan lépéseket tesz, már napokkal ezelőtt lehetett hallani, miután Izrael sikeresen likvidáta az Iráni Forradalmi Gárda hét tagját, köztük két tábornokot a múlt héten, a szíriai Damaszkuszban.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök szerint Izrael készen áll egy közvetlen iráni támadásra, és válaszolni fog.

„Izrael és polgárai, az elmúlt években, és még inkább az elmúlt hetekben felkészültek egy Iránból érkező közvetlen támadás lehetőségére”

– mondja a miniszterelnök egy videós nyilatkozatában.

„Védelmi rendszereinket bevetettük, és felkészültünk minden forgatókönyvre, mind védekezésben, mind támadásban. Izrael Állam erős, az IDF erős, a közvélemény erős”.

„Nagyra értékeljük az USA-t, amiért Izrael mellett áll, valamint az Egyesült Királyság, Franciaország és sok más ország támogatását”.

„Egy világos elvet állítottam fel – aki bánt minket, azt mi is bántani fogjuk. Megvédjük magunkat minden fenyegetéstől, és ezt nyugodtan és elszántan fogjuk tenni”.”

„Tudom, hogy Önök, Izrael polgárai is nyugodtak maradnak. Arra kérem Önöket, hogy hallgassanak a Belügyi Parancsnokság utasításaira”.

„Együtt állunk, és Isten segítségével együtt legyőzzük minden ellenségünket”

– mondja Netanjahu.

Jordánia szombat estétől ideiglenesen lezárja légterét minden érkező, induló és tranzitrepülőgép előtt – írja az állami tulajdonú Al Mamlaka hírügynökség az Izrael elleni iráni válaszcsapás veszélye közepette.

Az izraeli 12-es csatorna jelentése szerint a Fly Dubai emírségekbeli légitársaság két járata visszafordult az Egyesült Arab Emírségek felé, miután felszálltak az Izrael felé, állítólag az iráni fenyegetéssel kapcsolatos aggodalmak vagy a Jordánia légterének lezárásáról szóló jordániai döntés miatt.