Történelmi: Az IDF megkezdte a jesiva-tanulók behívását

A Tóra-tanulmányozását már nem ismerik el hivatalosan az IDF-be való bevonulás alóli felmentés alapjául.

Az ultraortodox jesiva diákokat elkezdték behívni az izraeli hadseregbe, miután lejárt az az ideiglenes irányelv, amely arra utasította a hatóságokat, hogy ne hívják be őket.

Gali Baharav-Miara főügyész vasárnap állítólag közölte a védelmi és az oktatási minisztérium jogi tanácsadóival, hogy az ultraortodox közösséghez tartozó személyek behívását a hadseregbe másnap meg kell kezdeni.

A 13-as csatorna híradója által elsőként közzétett levélben azt írta, hogy április 1-jétől kezdődően „nem lesz olyan jogi alap, amely a jesiva diákokat általános mentességet biztosítana a katonai behívás alól, és a védelmi apparátusnak intézkednie kell, hogy a törvényeknek megfelelően behívja őket katonai szolgálatra”.

Néhány jesiva diák, akik korábban halasztást kaptak a szolgálat alól, most állítólag parancsot kaptak, hogy jelentkezzenek a behívás előtti állapotfelmérésre.

A vezérkari főnök szerint az izraeli társadalom minden tagját be kell sorozni

„Mindenkinek ki kell vennie a részét hazánk védelméből” – mondta Herzi Halevi.

Becslések szerint jelenleg mintegy 63 000 diák tanul a jesivákban, akik elméletileg most már jogilag is a sorozás hatálya alá tartoznak.

A jelenlegi kormányzati rendelkezés, amely lehetővé tette a mentességet, David Ben Gurion idején jött létre Izrael állam megalakulása körül, mintegy 400 végzős jesiva diákot mentesített az ideiglenes katonai szolgálat alól, amíg egyetlen foglalkozásuk a Tóra tanulmányozása volt.

Az évek során, ahogy az izraeli népesség növekedett, a megállapodás értelmében mentességre jogosult haredi férfiak száma jelentősen megnőtt,

az 1968-as becslések szerinti 800 férfiról 2005-re több mint 41 000-re, ami az országban vitatott politikai kérdéssé vált.

A Jeruzsálemi Frakció nevű csoporthoz tartozó tüntetők közül sokan hétfőn a kötelező sorkatonai szolgálat ellen szervezett tüntetés során lezártak egy főútvonalat Izraelben, Bnei Brak városán kívül, a rendőrség legalább hat embert őrizetbe vett.

Gázai csoda: egy imádkozó katona mentette meg egész egysége életét

Málkiel Ben Joszef és egysége életét az mentette meg, hogy épp Jeruzsálem felé fordulva imádkozott.