Molotov-koktélt dobtak Mordecháj és Eszter királynő sírjára Iránban

Az incidensről készült felvételeken látható, amint egy személy több gyújtóbombát dob a sírkomplexumra, mielőtt elmenekül.

Egy ismeretlen támadó Molotov-koktélokat dobott a Mordecháj és Eszter mauzóleumra az iráni Hamadán városában.

A helyet a gázai háború kezdete óta több incidenst is érte, köztük gyújtogatási kísérleteket. Az Izrael-ellenes tüntetők csalódottságuknak adtak hangot amiatt, hogy az iráni hatóságok megvédték a szent helyet, és nem engedtek a meggyalázására felszólító szélsőségesek nyomásának.

Alireza Nader علیرضا نادر on Twitter: „The Tomb of Esther & Mordechai is attacked in #Iran. The tomb is the most important religious site for #Iranian Jews, a small community under severe pressure by the Islamic Republic in #Iran. pic.twitter.com/fPDf3YWtSx / Twitter”

The Tomb of Esther & Mordechai is attacked in #Iran. The tomb is the most important religious site for #Iranian Jews, a small community under severe pressure by the Islamic Republic in #Iran. pic.twitter.com/fPDf3YWtSx

A múlt hónapban, amikor Jehuda Gerami iráni főrabbi látogatást tett a sírnál, a Palesztin Hatóság zászlaja lógott annak bejáratánál.

Tavaly októberben, a háború kitörését követően az iráni szélsőségesek arra törekedtek, hogy Mordecháj és Eszter sírjának státuszát magánterületről nyilvánosra változtassák, azt állítva, hogy ezt az iráni zsidó közösség beleegyezésével történne. A kérelem egy nappal azután érkezett, hogy a tüntetők elégették az izraeli zászlót a komplexum előtt.

A zsidó hagyomány szerint a purimi történet két főszereplőjét haláluk után az iráni városban temették el, bár egyesek ezt vitatják, mondván, hogy csontjaikat Észak-Izraelbe vitték.

A purim az egység és a különbözőség ünnepe

Mordecháj és Eszter vezetésével a perzsiai zsidók ráébredtek arra, hogy egységbe tömörülésük nem jár az egyéniségük feladásával.