„Közétek tartozom” – betér a zsidóságba a Hamász mészárlásának panamai túlélője

Az október hetedikei mészárlás panamai túlélője úgy döntött, betér a zsidóságba – írja a Zsido.com.

Miután három napot töltöttek ennivaló és elektromosság nélkül otthonuk biztonsági szobájában, míg a terroristák elkövették rémtetteiket, az asszony úgy döntött, életét végleg a zsidó néphez köti.

A panamai Denise polgári úton házasodott össze Dávid Heiblummal és Kiszufim kibucban telepedtek le. Miután közösen élték át a mészárlást, Denise úgy érzi, elérkezett az idő a betérésre:

„Úgy érzem, én is közétek tartozom, és szeretnék a háláchá szerint is zsidó lenni”

– mondta.

A most 39 éves Dávid izraeli zsidó, míg a 27 éves Denis semmiféle zsidó gyökerekkel nem rendelkezik, és Panamából érkezett Izraelbe. A férfi egy gyárban dolgozik, az asszony pedig gondozónő. 2019-ben találkoztak, amikor Dávid Panamában túrázott, azonnal egymásba szerettek, és nem sokkal azután, hogy Dávid hazatért Izraelbe, Denise is követte őt.

Október hetedikén a Hámász terroristái megpróbáltak betörni a ház biztonsági szobájába, ahol a pár rejtőzött. A merénylőknek csodás módon nem sikerült bejutniuk a helyiségbe. Három rettegéssel, étel és internet nélkül töltött nap után végre héber beszédet hallottak odakintről. Az ablak egy apró résén át izraeli katonákat láttak, akik túlélők után kutattak. Megmentésük után a kibuc többi tagjával egy Holt-tenger melletti szállodába evakuálták őket, és csak néhány héttel ezelőtt, öt hónap múltán térhettek haza Kiszufimba.

Honnan tudhatom, hogy zsidó vagyok?

Ezt a kérdést sokan felteszik maguknak. A kérdés azonban kérdés marad? Zsidó vagyok? És ha igen, hogyan tovább?

A traumatikus események hatására Denise úgy döntött, hogy szeretne a zsidó nép tagjává válni. A betérési folyamatban segítségére van a nonprofit Sávéj Jiszráel, mely szervezet szorosan együttműködik az izraeli főrabbinátussal és a világ számos zsidó intézményével. A szervezet két betérési programot is üzemeltet, az egyik a Máchon Mirjám a spanyol, portugál és olasz anyanyelvűek, a másik pedig a Máchon Milton az angolul beszélők számára.

„Az átélt trauma egyértelműen Izraelhez és a zsidó néphez kapcsolt. Úgy érzem, én is közétek tartozom, és a háláchá [zsidó jog] szerint is szeretnék zsidóvá válni” – mondta Denise, a héber kifejezést használva. Családjának ugyan nehézséget okozott elfogadni a döntését, de lassan megértették őt:

„A szüleim mára nagyon örülnek a döntésemnek, csak annyit kértek, hogy akkor se felejtsem el, hogy honnan jöttem és hogy a családom mennyire szeret engem, amikor már zsidó leszek”

– tette hozzá.

„Denise története és őszinte elhatározása, hogy csatlakozik a zsidó néphez és a háláchá szerint betér, mélyen megérintett minket” – mondta Michael Freund rabbi, a Sávéj Jiszráel elnöke. „Igazán szívmelengető történet ez. Mindent megteszünk, hogy támogassuk őt a zsidó néphez vezető spirituális útja során.”

Német akarsz lenni? Ezeket kell tudnod Izraelről és a zsidókról

A német állampolgárságra pályázó embereknek mostantól a zsidó életre, Izraelre és a nácikra vonatkozó kérdéseket kell megválaszolniuk.